Válts Asics futócipőre!

Az Asics magyarországi forgalmazójának biztatására és segítségével összesen hétféle Asics futócipő modellnek kezdtük meg az egy évig tartó nagytesztjét.
Mivel az első benyomás mindig alapvető fontosságú és emlékezetes, ezért a teszt megkezdésére még a régi futócipőinkben jöttünk, és csak a kamera előtt húztuk fel az első rövid kocogásra a vadiúj Asics futó és terepfutó csukákat.

A régi futócipők
Ezek még a régi cipők

1. felvonás: Az utcai futócipők tesztje

Az új asics-ek sorakoznak
Egy New Balance, egy Sauconi és egy Asics GT-2160-as alkották a régi vonalat, az újat pedig három pár idei gyártású Asics GT-2170-es és egy pár Asics Gel-Cumulus 13.
Nagyszerű alkalom adódott rögtön az összehasonlításra, mert Bogyi az Asics GT-2160-ast váltotta a GT-2170-re.

Az új és a régi asics gt-2 modellek
Kicsit több gél

Bogyi ragaszkodása az Asics GT-2-es szériához nem volt megalapozatlan: a párnázott kialakítás és a stabilitás régen sem csak katalógus szöveg volt –  erre az idei modell rátett még egy lapáttal, ugyanis kicsit megnövelték a gél mennyiségét, csökkentették a súlyt, és beépítették a külső talpon végigfutó “guidance line” fejlesztést, amely a sarokra érkezéstől az ellépésig történő mozdulatsort még gördülékenyebbé teszi.

A én új utcai futócipőm, az Asics Gel-Cumulus 13 egy már 6 éves New Balance-t váltott le. Miért is futok 6 éves cipőben? Ezt a cipőt kifejezetten hosszú versenyekre tartogattam, mert bő egy mérettel volt nagyobb a kelleténél amikor megvettem, és csak az utóbbi években “nőttem” bele a rendszeres futóedzések révén. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a nyugdíjas korú vetélytársat bármelyik kezdő kategóriás, ám új futócipő lenyomhatja a teszten, de az az igazság, hogy veterán  New Balance-omat még a az idei Balaton szupermaratonon (párosban) futva is kényelmesnek találtam, és a

Asics guidance line fejlesztés
Azonos modell színvariánsai a guidance line technológiával.

negyedik napi 36 km után is szeretettel és elégedetten gondoltam rá. A léc tehát magasan van, és ennek megfelelően az elvárásaim is komolyak. Meglepő módon az Asicsbe bújva egy új komfortszintet tapasztaltam meg, amely szerencsére nem egy nyeklő-nyakló, süppedős Wartburg kombi érzés, hanem egy feszes és minden irányban stabilitást adó csillapítás, ami a sebesség növelésével arányosan bontakozik ki. Az első benyomásom tehát kifejezetten pozitív. Hogy rendszeres használat mellett is meg tudja-e tartani feszességét, az egy év alatt biztosan kiderül.

Nóri váltása egy olcsóbb árfekvésű Sauconi futócipőről történt szintén az Asics GT-2017-re. Mivel az új cipő árban közel a duplája a Sauconi modellnek, nem okozott meglepetést a futás utáni első reakciója: “jé, dehát ez magától elrugaszkodik” és “észrevétlenül gördül a saroktól az orrészig”. Kíváncsian várjuk, hogy egy év múlva is megmarad-e ez az érzés, vagy nagyon hamar beleszokik a jóba.

Andinak a most tesztelt Asics GT-2170 az első igazi futócipője, eddig univerzális sportcipőkben járt a Margitszigetre. Őt is a futócipő gördülékenysége nyűgözte le azon kívül, hogy “vezeti a lábam, nem billen ki se jobbra, se balra”.

Asics gt-2160 és Asics gt-2170
Új Asics óraállása 0 km, a régié 600 km!

2. felvonás: A terepfutócipők

A második közben az Asics idei terepfutócipőit vetettük össze régi és jól bevált cipőinkkel: Xurocsax egy ős New Balance-ot váltott le egy idei Asics Gel Fuji Attack-ra, Bogyó a tavalyi Asics Gel-Trabuco 13-asát cserélte le a továbbfejlesztett Gel-Trabucco 14-re, én pedig kétéves és sokat használt Montrail Masochist-omból léptem át egy Asics Gel Fuji Racer-be.

A régi terepfutócipők
Az öreg harcosok

Maradjunk annál, ami már bevált jelmondattal választotta Bogyó ugyanazt a modellt, amelyet már egy éve használ, bár állítása szerint csak 90%-os volt az elégedettsége a tavalyi lábbelivel, ugyanis viszonylag hamar kikopott a belső sarokbélés. Ez a használat közbeni komfortot nem csökkentette, de mégiscsak negatívum ebben a kategóriában: egy ilyen árfekvésű és komoly fejlesztésekkel készített cipőtől sokkal többet várnánk. Egy éves tesztünk minden bizonnyal választ ad arra, hogy vajon az Asics tervezőinek is feltűnt-e ez a probléma, vagy idén is ugyanazt a bélést alkalmazták, mint a tavalyi modellnél.

De nézzük a szemmel látható változásokat az idei és a tavalyi Trabuco között: Elhagyták a cipő sarkánál és nyelvénél bevarrt hurkokat, amely a felhúzást illetve a cipő felakasztását segítette. Ezeket egyébként inkább stíluselemeknek lehetett tekinteni, amivel egy kicsit a hegymászó cipők hangulatát sugározták, de a gyakorlatban ritkán használt (használható) részek voltak. Az orrész gumizását megnövelték a felsőrész hálós textil részével: így kicsit vízállóbb és egyben jobban szellőző, gyorsabban száradó lett a cipő, de legalábbis jóval könnyebb. A gyakorlati tapasztalat majd igazolja vagy cáfolja a fejlesztést. Mint ahogy a másik lényegi átalakítást, a legfelső fűzőszemtől a sarokhoz hátrafutó heveder hasznosságát is, amivel a könnyített felsőrész megnyúlását tervezték megakadályozni. A talprésznél a megnövelt fogazás tűnik szembe elsőként – ez biztosan növeli a saras terepen való bevethetőséget. Bogyi első tapasztalati észrevétele a jobban felkapott első talprésznek köszönhető “könnyebb ellépés” volt.

A 2012-es Asics terepfutócipők
Az idei Asics terepfutócipők

A Xurocsax által választott Gel-Fuji Attack és az én Gel-Fuji Racer típusom azonos modellcsalád tréning (Attack), illetve verseny (Racer) változata. Az Attack robosztusabb felépítésű (308 gramm) és jobban is csillapított, aminek a cipő tartósságában és komfortjában kell majd megnyilvánulnia, szemben a Fuji Racer pillekönnyű (246 gramm), de ujjnyi vékony talpának spártai közvetlensége és leheletvékony felsőrészével szemben – itt a komfort a maximális sebesség elérésének lett alárendelve.

Asics Fuji attack és Fuji racer
Asics Fuji Racer és Fuji Attack

Ezek tehát a legelső benyomások és tapasztalatok. A tesztelés egy éven át zajlik majd, ugyanakkor terveink szerint az egy év múlva esedékes tapasztalatösszegző poszt előtt is foglalkozunk még az idei Asics utcai- és terepfutó cipőkkel.

Amit már most kijelenthetünk:

– egy friss ropogós futócipő mindíg jobban csillapít mint a már hónapok óta használatban lévő

– akár egy év elteltével is érdemi változtatásokkal állhatnak elő a gyártók azonos modellen belül

– még mindíg a drága cipők a jobbak (sajnos)

– egy új futócipő nagyon erős motiváló hatással bír, hogy még többet fussunk:)

 

Visszavárunk tehát, és nem csak egy év múlva!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s