Polartec jacket
A polár szó biztos mindenkinek ismerős, és sokat is használjátok a jó meleg szintetikus pulcsik és dzsekik anyagának meghatározására, de tapasztalataink szerint kevéssé ismert a szó és anyag valódi eredete, ami gondot okozhat az igazán jó polár ruházat kiválasztásánál.

A mostani cikkben körbejárjuk ezt a megnevezést, és egy terméktesztet is tartogatunk a végére.

A késő 70-es években egy amerikai textilgyártó cég megalkotta a Polarfleece anyagot, ami igazi ősrobbanás volt a technikai műszálas anyagok világában. Legfőbb újdonságai a következők voltak:
– rendkívül kicsi súly
– kedvező hőmegtartó képesség
– nagyon gyors száradás
– formatartósság
– moshatóság.

Ezek a tulajdonságok mind a pamut, mind a gyapjú anyagokhoz képest jelentős előrelépést jelentettek és jelentenek mind a mai napig – utóbbi alapján el lehet képzelni, milyen áttörés lehetett mindez 1979-ben.

Ezt az anyagot még mindig gyártják, és Polartec classic néven fut. Könnyen beazonosítható a valódi Polartec-ből készült termék, mert a gyártó megköveteli a Polartec címke vagy hímzés elhelyezését az ebből készült – bármilyen márkájú – termékeken.

Polatec classik metszet

Magyarországon első hivatalos megjelenése a Salewa pulóvereken volt, amit akkoriban itt varratott az olasz márka. Ezt követe néhány hajdan csillogó hazai brand, mint a Sandstone és RP (utóbbi akkoriban még Lynx néven futott).

Emlékszem egy Tátra túra előtti pakolásra, amikor a Zakopane-ban vett több mint 1 kilós gyapjúpulcsimat először helyettesítettem egy alig 500 grammos Sandstone Polactec anyagúval, és a döbbenetre, hogy a térfogat különbség kitette a főzőcucc méretét – a tömegéről már nem is beszélve…

Innen származik tehát a polár név, és ezért maradunk le számos termékelőnyről, ha az Aldiban hirdetett “polár” pulcsit visszük magunkkal túrázni.

A következő tesztben – elsősorban a használat során tapasztalt tulajdonságokra koncentrálva – a Polartec anyag egy továbbfejlesztett változatával, a címben is emlegetett Polartec Powerstretch-el folgalkozunk.

The North Face Flux fleece teszt

The north face flux power stretch fleece
The north face flux power stretch fleece

Régóta használunk power stretch termékeket, de most adódott a lehetőség, hogy egy modell női és férfi verzióját egyszerre vizsgálhassuk. És hogy miben különbözik a power stretch a classic anyagtól, már most, a beszámoló elején eláruljuk: könnyebb, szélállóbb, és a legfontosabb, hogy 4 irányban rugalmas.

Tesztünk helyszíne az ausztriai Kernhof és környéke volt, ahol leginkább sífutással izzasztottuk magunkat. Tesztelőink Bogyi és Reno voltak.
Íme a kérdéseink, és a teszt során kapott válaszok 1-10-ig:

1. Milyen hőmérsékletre ajánljuk?
Ha külső rétegként viseljük, akkor +15 fok a felső határ, ha viszont egy esőkabátot (vagy bármilyen szélálló réteget) veszünk rá, akkor +10 fok fölött már túl sok lehet. Alsó hőmérsékleti hátárt nem találtunk, ideális téli viselet.

2. Milyen sporthoz, tevékenységhez ajánljuk?
Egyik nagy pozitívuma a 4 irányú rugalmassága, amit legjobban aktív outdoor sportoknál tudunk kihasználni úgy mint síelés, sítúrázás, hegymászás, terepfutás de máshol is, ahol a ruházat nagy mozgásszabadsága elsődleges szempont.

3. Mennyire meleg?
Nagyon, nagyon, és még egyszer: nagyon! Megtévesztő lehet a sima külső felület, mert hihetetlenül finom bolyhozású bélést rejt magában, aminek a vastagsága sem elhanyagolható. És nagyon jól zár a magas nyakrészen és a mandzsetta részen, ami segít bent tartani a megtermelt hőt.

the north face flux fleece polartec power stretch

4. Mennyire szélálló?

Ha a windstoppert tekintjük a 100%-nak és a Polartec classic anyagot a 0%-nak, akkor a Polartec power stretch szélállóságát kb. 30-40%-osra tesszük. Ez ideális magas fizikai aktivitás mellett, ugyanakkor elég távol áll a cég által jelölt “szélálló” megnevezéstől.

5. Milyen nehéz?
Inkább a milyen könnyű kérdés passzolna ide: A férfi méret 320 gramm, ami kifejezetten könnyűnek nevezhető, ez egy átlagos noname polár, pontosabban fleece anyag súlyának mindössze fele!

6. Mennyire időtálló?

Ezeket a North Face fölsőket ugyan most csak 3  napig nyúztuk, de van a gardróbban egy 5 éves Mammut power stretch és egy 8 éves Nike ACG power stretch pro pulcsim is, ami talán elég időt és tapasztalatot jelent az anyag időtállásának jellemzéshez.
Az anyag külső részen minimális göbösödés tapasztalható, de éppen csak annyi, hogy még mindig vállalható külsejű akár a városban is. A belső bolyhosság viszont már veszített vastagságából, most közel fele az eredetinek. Rugalmassága változatlan.

7. Mennyibe kerül?

100 euro a bebújós 1/4zip azaz nyakérszi cipzárral rendelkező, míg 120 euro a végig zipzáras verzió. Sokkal olcsóbban más márkánál sem lehet megúszni, drágábban viszont találni bőven (pl. Mammut, Haglöf, Millet).

8. Páraelvezetés, száradás?

A tesztelt új darabok fantasztikusan működtek, a legkeményebb emelkedők után is száraz tapintású volt a belső felület – igaz ebben segítségére volt egy-egy jobb aláöltözet is. Ott ahol rövid ujjúval használva közvetlenül a bőrrel érintkezett, kicsit több idő kellett az elvezetéshez, de ez a nem tökéletes kontaktus miatt is lehetett.

 the north face polartec power stretch

9. Kidolgozás, részletek?
Habár a cipzárak körül van némi szögeltérés, összességében a varrások szépen futnak, a húzókák kesztyűvel is foghatók. Egy mellzsebet is elhelyeztek rajta, ami telefonnak, csokinak elég. Más csiribiri nincs, hacsak a Summit Series hímzést ide nem vesszük – mi ide vesszük 🙂

10. Mosás, tisztítás?
Ennél az anyagnál is kötelező a 30 fok és ajánlott a technikai sportruházathoz már bevált Toko vagy Holmenkol mosószer, de legalább gépben mosható.
A Nikwaxot nem ajánljuk, de erről majd egy másik tesztben bővebben is írunk.


Összegzés

Kezdjük a rosszal. A méretezés nagyon elcsúszott: a nőiben “XS” címke van, ami lógott Bogyin (163 cm), de az igazi bosszúság az, hogy nem is gyártanak ennél kisebbet. Ugyanez a helyzet a férfi modellnél is, az “S” pont jó volt Renora (182 cm!), és itt sincs kisebb méret. A katalógus ráadásul alpine fit-nek titulálja, ami szűkített fazont jelent a The North Face-nél: mindez igaz lehet, ha egy mauri volt a méretezési minta, de itt Európában sok lehetséges felhasználót zárnak ki így… Az árát sem sorolnánk a kimagaslóan kedvező kategóriába a cucc minden pozitívuma ellenére sem.
Innentől a jók csak röviden: Könnyű és meleg, ideális széltörő multisport felső, ami szerintünk kötelező kellék akár egy, akár többnapos hegyi tevékenységhez. Próbáld fel, ha nem hiszed.

Pontokban kifejezve nyolc a tízből. 8/10

the north face flux fleece polartec power stretch

[polldaddy poll=6008645]

Ha tetszett a cikk, nyomkodd az alábbi gombokat plíz!

Leave a Reply