A Camelbak  Fourteener túrazsákját vesszük most górcső alá.

Legfőbb adatok a zsákról:

– Űrtartalom: 26 liter
– Méretek: 52 x 27 x 27 cm
– Súlya: 1,07 kg
-Víztartály: 3 literes Antidote™  tartály

Kinézet

A kinézet egy ilyen technikai zsáknál nem szokott szempont lenni, de a Camelbak tervezői ezen a téren sem vallottak szégyent. A kék  igen visszafogottra  sikerült, de kapható még UV zöld és citromsárga színben is.

Kényelem

Az egyetlen dolog amiért nem kapott maximális pontszámot a zsák, az a hátrendszernél található hálós réteg. Nem igazán értem a funkcióját, hiszen nem ez tartja el a hátat a táskától. Aktív használatnál éreztem hogy a háló is átnedvesedik, és nem szárad valami gyorsan. Szerintem felesleges és bevallom kicsit tartok attól is, nehogy kidörzsölje és felbolyhozza a technikai felsőket, de ez majd csak hosszabb távú használatnál derül ki. A hálós réteg alatti N.V.S.I. rendszerű szellőzés viszont kiváló, amire nem lehet panaszom: kényelmesen illeszkedik a háthoz, sehol sem nyomott. A csípőpánt 3 ponton állítható ami megint csak a tökéletes illeszkedést szolgálja.

A vállpántok rögzítése egy egyedi DFIT rendszerrel történik. Ahogy a képen is látszik, a DFIT-nek köszönhetően a vállpánt egy ívelt pályán mozoghat, így van némi mozgástere a vállszélességünkhöz igazodva – így az nem gyűrődik , és nem szűk a nyaknál.

Használhatóság

A hátizsák első bevetésén a Dolomitokban járt: egy 26 kilométeres, közel 1500 méteres szintemelkedésű túrán, amelyet 9 óra alatt tettük meg. Így volt alkalmam közelebbről megismerkedni a táskával.
A legelső kép illusztrálja mennyire jól lehet variálni azt hogy mennyit tud pakolni az ember a táskába. Ha kevés holmit viszünk, az oldalsó hevederekkel be lehet szűkíteni a zsákot, így nem lötyög a felszerelés a zsákban. A nagy zseb kellően széles és mély az egynapos túra alkalmával szükséges felszerelésnek. Mivel a víztartálynak külön rekesze van, ezért az nem foglal el hasznos területet belső térből. A víztartálynak szeretnék egy külön bejegyzést szentelni, ezért most erre nem térnék ki.
Külön vízálló, cipzáras zseb van fényképezőnek, MP3 lejátszónak, napszemüvegnek vagy mobiltelefonnak, amit belülről plüssjellegű anyaggal béleltek, így drága kütyünk nem karcolódik vagy sérül meg.
A következő egy nyitott tárolórekesz, amelybe elasztikus oldalsó részének köszönhetően akár egy kerékpáros sisakot is el tudunk rejteni. Végül következik az első zseb, amely 1 nagy cipzáras belső rekeszből, egy cipzáras kisebb zsebből (amiben egy kulcstartó kampó is helyet kapott), és 2db kisebb hálós rekeszből áll.

A túrabot és jégcsákány rögzítése végtelenül egyszerű és könnyen kezelhető, és mindkettő egyszerre felhelyezhető a hátizsákra!
A használhatóság szempontjából az egyetlen negatívum hogy a zsákhoz nem adnak esővédőt. Igaz, a táska nagy része le van kezelve és lehet venni hozzá külön védőt, ami ajánlott, mert vannak olyan helyzetek, amikor jól jöhet egy plusz réteg.


Ár/érték

Kiváló ár-érték arány. Hasonló űrtartalmú túrazsákokat találtam más gyártóktól (Osprey, Deuter) közel azonos áron, amelyek nem voltak vizes tartállyal felszerelve.

Összegzés 20/19

Ajánlom mindenkinek aki szeret praktikusan pakolni és rendszerezi a felszerelését. Egész napos aktív sportolásra kiváló választás!

Én a következőket tudtam belegyömöszölni, úgy hogy még volt hely a táskában:

Kommenteld posztunkat akár itt, akár facebook oldalunkon!
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel benned, ne habozz feltenni nekünk!

Leave a Reply