Garmin Fēnix az iránymutató

Az előző cikk sikerességén felbuzdulva egy újabb GPS-es órát tesztelünk.
A Garmin Fēnix  komoly riválisa a Suunto Ambitnak ezért is gondoltuk, hogy ezt az órát is érdemes lenne kicsit komolyabban szemügyre venni. Köszönet  a Navi-Gate Kft-nek akik biztosítottak számunkra egy teszt példányt.
A Garmin cég neve biztos több ember fülében felcsendült már, hiszen az autós navigációtól a sportórákig elég széles a termék skála.

Fenix 01


Első benyomások:
A csomagolás mondhatni monumentális mint egy felhőkarcoló, szépen kidolgozott igényes anyagokból összerakva. Még ki se csomagolja az ember máris érzi,  itt nem egy szokványos darabot fog a kezébe. De ne is időzzünk sokat a csomagoláson…

IMG_0072

A doboztartalma:
-1db óra!
-Pulzusmérő mellkaspánt
-USB kábel (töltéshez és adatátvitelre)
-Hálózati töltő adapter Magyar és Angol szabványhoz
-Narancs színű óraszíj a hozzátartozó +csavarokkal és csavarhúzóval
-Használati utasítások (6 különböző nyelven+ magyar)

IMG_0077

Nem szereltem át az óraszíjat, de kíváncsi voltam mennyire dobja fel az óra kinézetét a narancs szíj. Nekem tetszik, biztos hogy vonzza a tekintetet, nem hétköznapi külsőt biztosít az amúgy konzervatív órának. Maga az óraszíj nagyon strapabíró de a szellőzése nem a legjobb, nagyon zárt.

IMG_0082

A Garmin prémium szívritmus jeladója jár a Fēnixhez, ez egy puhább és könnyebb a hagyományos változatnál.
IMG_0098

A Fēnix-et természetesen USB csatlakozással lehet tölteni, és az adatokat menteni vagy éppen feltölteni az órára.

IMG_0097

A dokkoló könnyen felhelyezhető és levehető az óráról.  A dokkoló két oldalról “kapaszkodik” az óratestbe, így tökéletesen érintkeznek a csatlakozási pontok.  Az Fēnixben található Lítiumi-ionos akkumulátor gyorsan töltődik, és az élettartamát természetesen a használat határozza meg.
GPS módban  50 óra
Szenzor módban 2 hét
Karóraként akár 6 hétig is bírja 1 feltöltéssel

IMG_9822

Még az első használat előtt természetesen összehasonlítjuk méretben és súlyban a Fēnixet az Ambitot és a Vectort.

vectorfenixambit
IMG_9818

Súly: Vector:54g                                          Fēnix:82 g                                        Ambit:78g

Pár kép még az óráról:

IMG_0070

IMG_0069

IMG_0068

IMG_0065

Első használat:
Nem volt zökkenőmentes, a gombok elrendezése számomra szokatlan, pont ellenkezőleg vannak minta a saját órámon. A gombok nyomásérzékenysége is szokatlan volt, számomra a gumigombos számológépekre hasonlít. Beállítottam a gombhang funkciót, hogy tudjam eléggé megnyomtam-e a gombot, de volt hogy ez sem segített. A gombhangok szerintem egy Game Boyhoz hangjához hasonlít talán a legjobban.
A kijelző kontrasztos, a nagyméretű számok betűk jól olvashatók a főmenüben. Az egyes és hetes számnak viszont nagyon hasonlít a karaktere, volt olyan  is hogy elnéztem az időt emiatt, de gondolom hosszabb használatnál megszokja az ember szeme.  Az útvonal leírásoknál a betűk mérete rohamosan csökken hisz több karaktert kell megjeleníteni egy sorban. A nyolcszögletű főkijelző néha lecsíp a szavakból, amit a szöveg legörgetésével lehet orvosolni, ekkor  már a sor a teljes szélességű részbe kerül.
IMG_0095

Az óra háttérvilágítása rendkívül jó, nem bántja az ember szemét de mégis elég erős. Az egyik kedvenc funkcióm az órában a napkelte-napnyugat funkció volt, ami azontúl hogy megmutatja menni idő van még napnyugtáig, onnantól kezdve a bármely gomb megnyomásával aktív lett a háttérvilágítás.

IMG_0107

Amit a Fēnixről tudni érdemes:

 • Beépített memória : 20MB
 • Tárolható útvonalak száma: 50db
 • Nyomvonal memória 1000 pont
 • ABC Funkció: Altimeter (magasságmérő ) Barometer (légnyomás) Compas (iránytű)
 • Hang és vibráció jelzés
 • Automatikus körök rögzítése
 • Nap/Hold funkció
 • Automatikus pause
 • Személyre szabható adatmezők (pl. szívritmus, távolság, ütem, kalória, körök, tempó)
 • Választható sportok: Futás, Kerékpározás Hegymászás, Túrázás, Geocaching
 • Folyamatos szoftver frissítési lehetőség

Természetesen az óra maximális tudásának kihasználásához vannak támogató szoftverek. A Garmin az órához elsődlegesen a Base Camp térkép és navigációs szoftvert javasolja, ezt ugyan telepítettem a gépemre de nekem picit bonyolult volt a kezelése. Szerencsémre a Garmin Connect online edzésnaplóval is kompatibilis a Fēnix. Amint a dokkolóra helyezzük az órát és Mass Storage módot választjuk ki, külön meghajtónak érzékeli a számítógép az órát. Ez azért hasznos mert nem szükséges semmilyen plusz szoftver telepítése a gépre. Ha nálunk a kábel és rendelkezünk internet kapcsolattal, akkor bárhonnan fel tudjuk tölteni az adatokat a Connect profilba. Ehhez csak be kell lépni a Connect profiljába ott az upload gombra kattintani, utána az “Upload All New Activities”-t kiválasztjuk és pillanatok alatt feltölthetjük az  edzését vagy azt merre jártunk.

feltölt

feltölt02Kerékpárra pattantam és mentem egy rövid kört. Kíváncsi voltam mit mutat majd a GPS mennyit mentem milyen sebességgel és milyen szintet. Volt is nagy meglepetés amint feltöltöttem rövid barangolásom nyomvonalát. Az alábbi kép szerint a Szent István Bazilika kupolájától indultam, azért bejelöltem a valós indulási pontot is a térképen 🙂

indulásipont

A Garmin Connect rendelkezik  lejátszás funkcióval, ami nagyon megtetszett. Itt egy animáció segítségével tudjuk  visszanézni,:
-merre jártunk
-milyen sebességgel
-milyen pulzussal  (az alsó képen nincs pulzus görbe az egy piros csík lenne)
-milyen szinteket tettünk meg.

lejátszás

Mivel a térkép körülbelül 100 métert tévedett a kiindulási pontomat illetően ezért egy újabb körre indultam. A képen jól látszik 12km megtett távolságnál már 400m különbséget mutat egy bike-podos méréshez képest ez 3% tévedés. Azért azt hozzá kell tennem, hogy ez a mérés városban  magas házak közt történt ahol a jel vétel nem a legtökéletesebb.

t3d-fenix
Ha nem vagyunk éppen gépközelben  és nem tudjuk áttölteni az adatokat számítógépre akkor is meg tudjuk nézni merre jártunk ezt a következő videón be is mutatom :

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DjA-JS3Nfjk&w=560&h=315]

Azt azért el kell ismernem, hogy ez az óra nem annyira edzéshez mint inkább tájékozódáshoz lett optimalizálva. Ezért szerintem inkább túrázóknak ideális választás, mint multisportolóknak.

Köszönjük a lehetőséget a tesztre.

Kommenteld posztunkat akár itt, Facebook, vagy G+ oldalunkon
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel benned, ne habozz feltenni nekünk!

Szólj hozzá!