Hátizsákos sorozatunk második fejezete következik.

Az első részben felhasználás szerint kategorizáltuk a zsákokat, most a hátszerkezeteket boncolgatjuk tovább a következő pontok mentén:

Szellőző rendszerek…

Minden sportszergyártónak az a célja, hogy minél kényelmesebb és praktikusabb legyen a terméke. A hátizsákoknál a hátrész szellőzése az egyik legfontosabb megoldandó feladat, hisz lehet bármilyen kényelmes a zsák, ez nem sokat ér ha közben csurom vizesek vagyunk alatta az izzadságtól. Itt fontos kiemelnem, hogy a különböző hátrendszerek akkor tudnak igazán hatékonyan működni, ha technikai felsőt viselünk – ezek előnyös tulajdonságait a pamuthoz képest a következő összehasonlító tesztben olvashatod majd.

Vannak akik szigorúan elköteleződnek a hálós vagy a “hagyományos” hátrendszer mellett. Olyat is láttam az egyik gyártónál, hogy egy adott modellt mindkét típusú hátrendszerrel elkészítették, így szabaddá tették a választást a vásárlók számára.
Szerintem mindkettőnek megvan az előnye és hátránya is – ezeket lentebb próbálom meg összegezni.

Hálós hátrendszer:

Előnye: Természetesen az extra szellőzést kell kiemelni mint előny, hiszen alapvetően ezért fejlesztették ki ezt a hátrendszert.

Hátránya: A kialakított ív miatt a táskában lévő súly távol van a hátunktól. A táska pakolása sem egyszerű a kialakított ív miatt, az alsó rész sokszor kihasználatlan marad. Egy A4-es  mappát vagy laptopot nem lehet beletenni. Nem lehet kicsire csomagolni. A háló merevítése miatt minimálisan nagyobb a táska önsúlya. Maximum 40L-es  méretig készítenek ilyen rendszerrel hátizsákot.

Hagyományos hátrendszer:
Előnye: Minden méretben tudják alkalmazni ezt a hátrendszert. Egyre több olyan rácsszerkezetes anyagot alkalmaznak, amely fix tartást ad a hátnak, mégis áramlik benne a levegő. Könnyebb mint a a hálós hátrendszer.

Hátránya: Kevésbé szellőző mint a hálós rendszer. A hátrendszer mivel közvetlenül érintkezik a ruházattal, ezért időnként nem árt kimosni.

Háthossz méretek:

A helyes háthossz méret beállításának fontosságát az első részben már említettem. Az állítási lehetőség többféleképpen történhet: főleg tépőzáras hevederekkel lehet állítani a méretet, illetve esetenként sima létracsattos hevederrel lehet módosítani a vállpánt és csípőpánt közti hosszon.  Ugyanakkor vannak olyan modellek is, ahol azonos típus és űrtartalom mellett megjelenik az “S”, “M”, “L” jelölés is, amelyek a háthosszt hivatottak jelölni.


Helyes beállítás lépései:

Miután a magasságunknak és testalkatunknak megfelelő háthossz méretet kiválasztottuk, a hevederek beállításának sorrendje és lépései a következők:

  1. A táskát meg kell pakolni, a vállpánt és csípőpánt összes hevederét lazára kell engedni.
  2. Mindig a csípőpánt méretének beállításával kezdjük. A csípőpánt lehetőleg középen  legyen, a  “csont” körül.
  3. A vállpánt hosszának beállítása: Nem szabad túl szorosra húzni a vállpántot. A pánt párnázottsága ne tömörüljön össze nagyon.
  4. A vállpánt felsőrészénél futó pánt meghúzása: Ezzel állítjuk a táska felső részét párhuzamosra a hátunkkal.
  5. Végül a két vállpánt közti hevedert is becsatoljuk. Ügyelve arra hogy ezt se húzzuk túl,  mert akadályozhatja légzésünket.

    Hátizsákos sorozatunk következő részében a táskákon lévő jelöléseket, kiegészítőket vesszük sorra.Kommenteld posztunkat akár itt, vagy a legnagyobb közösségi portálon. Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel, ne habozz feltenni nekünk!

Leave a Reply