A most következő bejegyzésünk  a hátizsákokról szóló sorozat első része

A megfelelő hátizsák kiválasztásánál rengeteg szempontot kell figyelembe venni, ebben próbálunk meg segíteni.
Az utóbbi időben a hátizsákok is komoly fejlődésen mentek át.: szüleim nem is olyan rég, még alumínium keretes zsákokkal járták az országot, a felhasznált anyagok és design azóta határozottan átformálta a hátizsákokat, amelyeket a különböző sportokhoz specializálnak. A választék már itthon is egyre nagyobb és egyre speciálisabb, gondoljunk csak bele, pár éve még nem lehetett kimondottan futáshoz vagy sítúrához hátizsákot kapni, ma pedig már mindezeken belül is sokféle zsák közül válogathatunk.
A legtöbb felhasználó multifunkcionális darabot szeretne vásárolni, all in one stílusban. Ha egy profi hátizsákgyártó webes oldalát elkezdjük böngészni,  már ott komoly segítséget kapunk, hisz a gyártók is a felhasználás szerint kategorizálják a zsákokat.
A következő kategóriákat fogjuk áttekinteni:

Hogyan válassz túra vagy kerékpáros hátizsákot!
Folytatáshoz kattints a gombra….

Hátizsák túrázáshoz…

A legáltalánosabban elterjedt túrazsákok  45-55 liter közöttiek. Mindig a túra jellege és időtartama határozza meg az űrtartalom nagyságát: egy háromnapos börzsönyi túrához nyáron biztosan nem kell akkora táskát választani mint egy egyhetes Északi-sark expedícióhoz. Ha már tudjuk hová indulunk, akkor érdemes elkezdeni táskát keresni. A következő lépés az űrtartalom után a helyes méret megválasztása: igen itt a háthosszhoz tartozó méretre gondolunk, hiszen azonos űrtartalom mellett különböző hátméretű táskákat gyártanak. Természetesen vannak speciálisan hölgyek részére kialakított túrazsákok, amiket külön jelölnek is (Deuter-nél SL , Lowe Alpine-nál pedig ND jelöli a női verziót a fantázia név előtt vagy után, illetve vannak gyártók, ahol a színek vagy a fantázianév erősen utal a női típusra.)
Túra hátizsák állítható háttalA legjobb olyan zsákot választani, amelynél lehet a háthossz méretét állítani különböző hevederek vagy tépőzár rendszerek segítségével. Nem kell semmi ördögire gondolni, csak a vállpánt és a derék pánt közti távolságot variáljuk mindezek segítségével. Ez azért nagyon fontos, mert a jól megpakolt hátizsákban lévő súly optimális esetben négy ponton oszlik szét és nem csak a két vállpánton. Itt fontos megemlíteni, hogy a hátszerkezet szellőzése  sem elhanyagolható szempont, erről fog szólni hátizsákos sorozatunk második része.
A különböző hátrendszerek különböző terhelést bírnak, ezért érdemes utánajárni, hogy az egyes kiszemelt modellek mennyire terhelhetők.

A táska hátrendszer utáni második legfontosabb tulajdonsága maga az alapanyag. Fontos hogy erős, nagy szaktószilárdságú anyagból készüljön, erős cérnákkal legyen varrva. Ma már egyre több olyan fejlesztést végeznek, amelyek azt célozzák, hogy a magas kopásállóságú anyagok is egyre könnyebbek legyenek, ezzel próbálják a strapabíró táskák súlyát csökkenteni.
A zsebek és tárolórekeszek elrendezését tudatosan próbáljuk meg szemrevételezni és végiggondolni, hogy mit-hová pakolnánk. A túrazsákok belseje egy nagy tárolórészből szokott állni. Hasznos, ha egy cipzáras elválasztóval az alsó 1/3-ad részt el lehet szeparálni. Azoknál a típusoknál, ahol az alsó 1/3-ad részt valahogy el lehet választani, ott picit könnyebben tudjuk rendszerezni a felszerelésünket. Az alsó rész külön nyitható-zárható, ide szokták általában a hálózsákot bepakolni, hogy kivételkor esténként ne kelljen a teljes hátizsákot kipakolni, majd reggel vissza.
65-75 literes vagy nagyobb űrtartalmú hátizsákoknál  praktikus, ha elölről  is és felülről is lehet nyitni a felső 2/3 részt, így gyorsabban megtaláljuk amit keresünk.
A ma kapható modellek 90%-a rendelkezik esővédő huzattal – ezt általában valamelyik kis tárolóba rejtik , és a tárolón jelölik is, hogy ott találod meg. Az esővédők főleg rikítószínben készülnek a jó láthatóság érdekében.

Egy jó túrazsáknál nem csak belülre lehet pakolni, kívülre is van lehetőség rengeteg holmi ráaggatására, például túrabot, matrac, jégcsákány, hágóvas.
Hegymászó hátizsák
Ha nagy zsák vásárlását tervezzük, érdemes a lehető legtöbb modellt felpróbálni.  Próbánál kérjük meg az eladót, hogy a táskába tegyenek próbasúlyt, mert csak így érezzük a valódi tulajdonságait a hátizsáknak, illetve nagyobb rálátást kapunk, hogy mennyi minden fér bele a hátizsákba.
A próbára igenis szánjunk időt, hisz nagyméretű túrazsákot nem veszünk minden szezonban.

Üresen minden táska kényelmes!

Hátizsák futáshoz…

Elsőre lehet hogy furcsán hangzik, hogy futáshoz ajánlunk hátizsákot – természetesen a hosszútávú, sőt inkább az ultratávú terepfutásokhoz szükséges hátizsák. Az ultratávú terepversenyeknél van kötelező felszerelés: mivel nem kevés dolgot kell magaddal vinned egy ilyen versenyre, ezeket érdemes hátizsákban cipelni – kézben vagy övtáskában nem is nagyon lehet.
A futózsákok nagy többsége vizes tartállyal van ellátva. Ultrakönnyű, a lehető legvékonyabb anyagból készülnek, hiszen egy ilyen versenyen minden gramm számít. Természetesen nem csak a zsáknak kell nagyon könnyűnek lennie, hanem magának a felszerelésnek is, ami a zsákban van, és a lehető legkevesebb helyet foglalhatja csak el. Ilyen versenyekre általában 10-15 L űrtartalmú zsákokat visznek.

Egyre több gyártó készít mellényhez hasonló futózsákokat: az elől nagyméretű hálós zsebek akár 2 darab nagyméretű kulacsnak, energia zselének, csokinak vagy egyéb hasznos kütyünek, például iránytűnek vagy gpsnek is helyet adhat.

futó hátizsák víztartállyalFutó hátizsák - mellény víztartállyal

Hátizsák kerékpározáshoz…

Kerékpáros hátizsák sisaktartóval

Az ideális  (főleg a hegyikerékpárosokra gondolok)  bringás hátizsák méretében megfelel egy egynapos túrazsáknak, azaz kb. 15-25L űrtartalmú. Mitől is lesz kerékpáros egy hátizsák? Attól a pár extrától, hogy a bukósisakodat és a védőfelszerelésedet  könnyen fel tudod rögzíteni a zsákra, illetve speciális hátrendszerétől, amely stabilan és hátadtól távolabb tartja a zsáktestet, megakadályozva ezzel, hogy alá izzadj. Van olyan modell, amelyben beépített gerincvédő is van. Természetesen a szerszámoknak, pótbelsőnek, elsősegély csomagnak jó ha vannak kis tároló rekeszek.
A hátrendszer kialakítása természetesen itt is nagyon fontos a jó szellőzés érdekében, de nagyon fontos, hogy ezek a szellőző rendszerek csak akkor tudnak igazán jól működni, ha technikai ruházatot viselünk. A vízestartály (valamint a hátizsák belsejében annak kialakított rekesz, és az ivószál kivezetésére szolgáló nyílás) itt is igen hasznos felszerelés, hiszen így nem kell a kulaccsal bíbelődni menet közben.

Aki egy több napos vagy hetes kerékpártúrára indul, az inkább a kerékpár csomagtartójára szerelhető zsákot válassza. Személyesen  nagyon jók a tapasztalataim ezekkel a táskákkal kapcsolatban. Ha van rá igény, írok egy külön posztot arról a darabról amit már évek óta használok.Vaude kerékpáros túratáska csomagtartóra

Hátizsák mindennapokra…

The north face hátizsák
A legnagyobb hátizsák felhasználó szegmens a 6 és 25 év közöttiek, vagyis az iskolások.
Emlékszem a középsuliba olyan táskát kerestem, amilyet a hegymászók használnak, hisz az mindent kibír – talán még azt is, ha én használom.
Ma a következő szempontok szerint keres a többség:

A szivárvány minden színében lehet kapni, így mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelőt. Az árak – márkától és üzlettől függően – szintén széles skálán mozognak.


Hátizsák utazáshoz…

A bőröndöket most nem kezdjük el boncolgatni, pedig az is megérne egy misét.
Saját tapasztalatom szerint utazáshoz az a legjobb hátizsák, ami az alapként elvárható tulajdonságokon túl a lentebbi plusszokkal rendelkezik:

  1. Elcsomagolható a váll- és derékpánt
  2. Levehető kisméretű hátizsák
  3. Belső nagyméretű tárolórekeszek
  4. Kényelmes és jól szellőző hátrendszer
  5. Az oldalán kompressziós hevederek akár plusz kiegészítők felhelyezése érdekében, vagy azért, hogy amikor nem töltjük meg a táskát teljesen, akkor ne “lötyögjenek” a cuccok a táskában.
  6. Strapabíró alapanyag.
  7. Extra erős cippzárak, amelyek húzóit akár össze lehet lakatolni.

Az első szempontot azért tartom fontosnak mert, poggyászként feladva nagyon hasznos tud lenni: ha reptéren feladod a hátizsákot poggyászként és úgy látod viszont, hogy az egyik vállpánt le van szakadva, az nem a legjobb utazás kezdet… Persze a reptereken igénybe lehet venni a zsugorfóliás szolgáltatást, de azt is könnyebben végezhetjük el, ha nem kell a pántokkal, csattokkal hadakoznunk.Tatonka utazós hátizsák

A levehető kis zsák hasznos városnézéskor vagy szuvenír vásárláskor 🙂 Mint kiegészítő zseb remekül funkcionál a nagy zsákon. Olyan hasznos holmikat érdemes ide tenni, amelyek nem törékenyek, de gyakran szükség lehet rá.

A belső nagy tárolórekeszek megadják azt a kényelmet, mintha egy bőröndbe pakolnánk.

Kommenteld posztunkat akár itt, vagy a legnagyobb közösségi portálon.
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel, ne habozz feltenni nekünk! XurocsaX

Leave a Reply