Név: Csányi “Csanya” LászlóCsanya
Életkor: 42
Sport: ultra terepfutás

A Madeira Island Ultra Trail terepfutó verseny kapcsán faggatjuk Csanyát, aki 18:45:07 idővel az előkelő huszadik helyen fejezte be a versenyt.Bemelegítő kérdések…..

Miért pont a terepfutás?

Gyalogos teljesítménytúrázóként kezdtem a terep műfajt 2002-ben. 2003-ban már a 3×70-en ( 3x70km) indultam. Néztem ahogy elfutnak mellettem az akkori top terepfutók, Miki, Larzen, Ákibácsi. Úgy éreztem, gyalogosként már nincs hova fejlődnöm. Nem éreztem a kihívást, így elkezdtem terepfutni.

Mióta futsz terepen?

2003-ban, a Vulkántúrán kezdtem.

Inkább versenyezni szeretsz, vagy versenyt szervezni?

Pont azért szervezek, hogy mások is átélhessék azt, amit én élek át verseny közben. Szóval mindkettőt szeretem.

Az ultrafutás miben változtatta meg az életed?

Teljesen megváltoztatta – család, étkezés, időbeosztás. Bárhova megyünk, én futok. Verseny előtt szénhidrátfeltöltés, utána nem bírok járni, vezetni, lépcsőzni.  Vannak fix futóprogramok mint a SZESZ, vagy kötelező versenyek mint a Mátrabérc-Trail.  Reggel elmennek a lányok suliba, én meg elmegyek futni. Gyakorlatilag központi kérdés a futás. A versenyekhez igazítjuk a nyaralást, a rokonlátogatásokat (ha ott alszunk valamelyik rokonunknál, csomagolom a futócuccom is…).

Van a családban még futó rajtad kívül?

Egyelőre nincs. Kata tavaly majdnem indult a Mini UTMB-n Chamonixban, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.


Térjünk át a versenyre

A versenyről pár adat:
Helyszín: Madeira szigete
Táv: 105 km
Szintemelkedés: 6000m  tengerszintről a sziget legmagasabb pontjait érintve – köztük egy 1861 méter magas hegyet.
Szintidő: 26 óra
UtvonalAz első méterek

Miért pont erre a versenyre mentél el?

Bobek ( a feleségem) régi nagy álma volt, hogy Madeirán  nyaraljunk. Amikor először hallottam a Madeira Island Ultra Trail-ről, már tudtam  hol nyaralunk 2012-ben. Ezt kapta tőlem szülinapjára. Míg én futottam, ő a botanikus kertet nézte meg. Mindketten azt csináltuk amit szeretünk. A nyaralást is a futóverseny köré szerveztük. Péntek délelőtt rajtcsomagátvétel Porto Moniz-ban a sziget nyugati felén, éjfélkor rajt a sziget keleti felén Maccicho-ban, szombat este beérkezés Porto Monizba, vasárnap  12:30-kor eredményhirdetés ugyanott.  Ő a sofőröm, masszőröm, szakácsom, segítőm. Köszi Bobek!

Milyen kötelező felszerelés volt a versenyen?

-Hátizsák
-Esőkabát
-Minimum 1 liter kapacitású víztartály
-Életmentő fólia
-Síp
-6x100cm rugalmas kötszer
– 2 fejlámpa, tartalék elemekkel
-Piros lámpa hátulra
-Élelem
-Mobiltelefon
-Minimum 15cl űrméretű pohár

Van kabalád, amit minden versenyre elviszel?

Van egy kabala nyakláncom.

Mesélj kicsit az izgalmasabb részekről! Mik voltak a holtpontok a verseny alatt, és mi volt a legemlékezetesebb pillanat?

Nem volt holtpontom. A frissítő pontokról sms-t küldtem Bobeknek, hogy tudja merre járok és hogy megy a futás, no meg Gankinak, hogy tájékoztassa az Index Terepfutás fórum közönségét a fejleményekről.
Rengeteg sms-t kaptam a verseny előtt és a verseny közben is, ez komoly támaszt jelentett. Másrészt olyan hihetetlen környezetben futhattam, hogy teljesen lekötött, harmadrészt a frissítést is sikerült tervszerűen végigcsinálnom ( majdnem…). Az órámat beállítottam 30 percenkénti csipogásra. Amikor csipogott, ettem felváltva vagy egy gélt, vagy egy fél energiaszeletet, kivéve persze ha 15 percen belül hagytam el frissítőpontot. A kilométertábla szerint terveztem meg a frissítésem. A rajt előtt ettem, az első két órában nem. Aztán jöttek a félórák. Amivel nem számoltam, azok a lépcsők. A Pico Areerio ( 40 km) csúcsa után kezdődtek és egészen a Chão dos Louros (59 km) frissítőpontig tartottak. Talán ha 2-300 méter futható rész volt ebben a szakaszban, és 4 és fél óra kellett ehhez a 20 km-hez. Bár volt egy folyadék pont útközben, nem töltöttem a tartályba, csak a kézikulacsomba. Arra számítottam, hogy a maradék izó a tartályban és a víz a kulacsban elegendő lesz. Nem lett. Utolértem egy Portugál futót és ő segített. Megmutatta, hogyan lehet a sziklafalon csordogáló vizet a kulacsba tölteni egy babérlevél segítségével. Obrigado Ricardo! A legemlékezetesebb pillanat a Pico Areerio-n ért. Pont a csúcsgerincen futottam (lépcsőztem), amikor a nap a felhők fölé ért. Az óceán feletti felhők mint egy hatalmas paplan terültek el, és a nap narancs színűre festette őket. Az ilyenre mondják: csak azért nem giccses, mert te pont ott vagy!

Nem giccses jelenet
Képek Csanyától

A szintemelkedés igen komoly volt. Hogy tudtál erre felkészülni?
Szintemelkedés

Minden mozgólépcsőt megfutottam az elmúlt félévben… Persze nem csak ezzel készültem. Edzéseken mindig a nagyobb szintemelkedésű részeket kerestem és futottam. A SZESZ-en résztvevők már tudták, jön Csanya, szintes futás lesz. Néhányszor  edzettem Lukács Béla barátommal a Vadállóköveken. Hónapokig jártam Olipapa Endurance-Cross edzéseire, azt gondolom igen hasznos volt! És persze a rutin meg az évek…

Lépcsők

Számítottál ilyen eredményre?

Azért nem olyan komoly eredmény ám ez. Persze jó érzés huszadikként beérni, főleg hogy fogalmam nem volt az útvonalról, meg a lépcsőkről. Ha jövőre újraindulok, biztos jobban fog menni. Frankó volt ahogy előztem az 55-ös távon indulókat ( ők 8 órakor indultak a 100-as féltávjától), és amikor látták a rajtszámomon az UT100 feliratot, szurkoltak, buzdítottak. A közös szakasz frissítő pontjain előre engedtek, félrerángatták a haverjukat, hogy én az asztalhoz férjek.


Az idei verseny promóciós videója:

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ZLmHLMFAssE&w=560&h=315]

Távlati terveid:

Ez volt az idei nagy verseny. Évente max két darab százas versenyen indulok. Novemberben a Galyavár 110 a következő nagy cél. Hogy jövőre mi lesz, még titok…

Milyen különbségeket látsz egy itthoni és egy külföldi verseny közt?

Óriási a különbség. A külföldi versenyeknek hihetetlen presztízse van. Például Chamonix-ban az UTMB ideje alatt az éttermekben  „Finisher” menü van, és ha a Finisher cucc van rajtad, a boltokban kedvezményt kapsz és vadidegen emberek gratulálnak a nyílt utcán. Senki sem fog viccelődni a futóruhád  vagy a botod miatt.  A versenyek támogatottsága elképesztő. Például a Madeira Ultra Trail 300 résztvevője miatt utcákat zártak le. Nálunk egy többezres maraton miatt lezárnak egy sávot és a futók a maradék két sávon haladó autók bűzében futnak. Olyan, hogy szponzoráció itthon gyakorlatilag nem létezik. Miben lát fantáziát egy világcég Madeirán, és miért nem lát Magyarországon?

Mondanál pár szót azoknak akik mostanában készülnek terepultra versenyekre?

Úgy tűnik kezd divatba jönni itthon is a terepultra. A most kezdők legyenek türelmesek önmagukkal! Ahhoz, hogy egy ilyen versenyt valaki biztonsággal tudjon teljesíteni, évek kemény, kitartó edzésmunkája szükséges. Amíg itthon nem mennek a versenyek, senki se álmodozzon az UTMB-ről! Nem szeretném ha a terepultra is arra sorsra jutna mint, a maratoni futás vagy az El Camino: egyszer meg kell csinálni, mondják sokan. Szerintem a futás pont nem erről szól.  A futás életforma számomra, aminek az ünnepe a verseny és nem a célja.

Mi az álom verseny amin részt vennél?

Marathon des Sables: ez egy hat napos sivatagi verseny Marokkóban, amin a résztvevők végig cipelik a kajájukat, hálózsákot, ruhát. A pontokon csak víz van.. Egy bökkenő van csak: mit fog Bobek csinálni hat napig Marokkóban, amíg én a sivatagban futok???

Már csak egy kérdésem maradt: kivel készítsük a következő interjút?

A június 30-án Lavaredo Ultra Trailen induló Norbert Reicherrel vagy Medgyessy Gergellyel. Hivatkozz rám nyugodtan!

Csanya nagyon részletes beszámolója a versenyről itt olvasható:
http://www.torzsasztal.hu/Article/viewArticle?a=118775567&t=9186500

Nagyon köszönöm az interjút
XurocsaX


Summitfox.com a legnagyobb közösségi portálon is!

Leave a Reply