Kamásli teszt az 1xü-től a magashegyi kamásliig 1. rész

Ahogy az előző bejegyzésben ígértük, elmentünk a Börzsönybe kamáslit tesztelni.

A Cseresznyefa parkolótól (420m) a Nagy-hideg hegyi turistaházhoz (864m) túráztunk fel a lehető legrövidebb, de legmeredekebb úton. Az időjárás most is kedvezett a tesztelésnek:  ahogy a parkolóból egyre feljebb és feljebb jutottunk, először eső, aztán havaseső és a hegytetőn már havazás várt minket.

A tesztünkben a következő típusok szerepeltek:

  • Rp Outdoor Kamásli 1xü Nylon: 4 490.-
  • Rp Outdoor Kamásli Zip Nylon:  5 790.-
  • Rp Outdoo Kamásli Zipp Nylon Breathable: 5 990.-
  • Vaude Bernina Gaiter: 8 995.-
  • Vaude Albona Gaiter: 7 995.-
  • Vaude Watzmann Gaiter: 7 995.-
  • Lafuma Guetre Standard Nylon női: 5 995.-
  • Lowe Alpine Front Zip Gaiter: 12 995.-
  • Lowe Alpine Mountain Gaiter: 11 995.-
  • The North Face Apex alpine nadrág beépített kamáslival: 48 995.-
túra kamásli teszt
Kamáslik a börzsönyi tesztnapon

Kattints a gombra a folytatáshoz…..

Mi is az a kamásli:

A kamásli cipővédő ruházati kiegészítő, cipőhuzat. A fű, hó, sár ellen védi a lábbelit. Általában olyan sportoknál használják, amelyek során a lábbeli ki van téve e szennyező hatásoknak, így leggyakrabban kerékpáros, illetve sportszaküzletekben kapható. Általában vízálló, anyaga lehet többféle, bőr vagy műanyag. (forrás: wikipédia)

Egy kamásli a nagypapi szekrényéből

Minket kifejezetten a túrakamáslik érdekeltek most, és azokat teszteltük. Annak érdekében, hogy minél több  tapasztalatot szerezzünk, felemásan vettük fel,  az egyik lábon “lélegző”, míg a másikon hagyományos kamásli volt. A visszaúton is két különböző típust próbáltunk ki, így mindenki 4  típust használt. Tesztcsapatunk 4 főre bővült: Bogyó, TPé,  Lulu, és jómagam, XurocsaX.

kamásli teszt a börzsönyben

Rp Outdoor Kamásli 1xü Nylon

Az itthon kapható kamáslik között igen kedvező az ára. Nem véletlenül kapta az 1xü, azaz egyszerű nevet. A felvétel igen macerás, mivel nincs se cipzár se tépőzár, ezért képtelenség felvenni úgy, hogy az ember le ne vegye a bakancsát. A felső szárat egy gumis zsinórral lehet szűkíteni. A bakancs talpa alatt futó heveder helyett egy cipőfűző vastagságú zsinór található, amit csomózással lehet megfelelő méretre állítani.  A kamásli anyaga 600D poliészter, súlya 250 g. Két 25mm vastag gumírozott része és egy a cipőfűző beakasztásához való kampó biztosítja, hogy megfelelően a helyén maradjon a kamásli. A vízállóságot az anyag belső felületének kezelésével érik el.
A képre kattintva láthatod, mennyire nem engedi ki a párát ez az anyag!

kamásli teszt Rp 1xü

Rp Outdoor Kamásli Zip Nylon

Az ár  inkább a középkategóriába tartozik. Elvileg a hátul elhelyezett cipzár könnyíti meg felvételét, de tapasztalatunk szerint aki nem rendelkezik egy tornász hajlékonyságával, az meg se próbálja, vagy kérjen valakitől segítséget. A bakancs alatt már egy 19mm széles neoprén heveder található, amin 7 lyuknyi állítási lehetőség van. A kamásli anyaga itt is 600D poliészter, súlya 250 g.

kamásli teszt Rp outdoor zip nylon

Rp Outdoor Kamásli Zipp Nylon Breathable

Az Rp Outdoor lélegzős kamáslija! Az ár még mindig a középkategóriába sorolható, viszont a tudás már magasabb. A próba során jól érzékelhető volt a valódi kipárologtató képesség.  A külső anyag alatt egy membrán réteg található, ami biztosítja, hogy a kamásliba ne jusson be víz, de ne is fülledjen bele az ember. A bakancs alatt itt is egy neoprén hevederrel lehet beállítani a méretet. Két gumírozott csík, gumis zsinór, és fém kampó természetesen ennél a típusnál is megtalálható, a tökéletes illeszkedés érdekében. Sajnos az általunk tesztelt modellnél hátul volt a cipzár, de jó hír, hogy kapható olyan változat is ahol elől van, azt biztosan könnyebb felvenni!
Kattints a képre és megnézheted mennyi pára maradt bent.
kamásli teszt Rp outdoor zipp nylon breathable

Vaude Bernina Gaiter

Az első tépőzáras kamásli tesztünkben. A 35 mm széles tépőzár jól záródik, amit még két patenttal is megerősítettek. A felvétel igen egyszerű és kényelmes, mivel a tépőzár elől helyezkedik el. A cipőnél és boka résznél gumírozott betét, talp alatt neoprén  heveder, és fém kampó a cipőfűzőnél. Az alapanyag itt is kezelt poliészter, súlya 260 g.

kamásli teszt Vaude bernina gaiter

Vaude Albona Gaiter orange

A legkönnyebb kamásli ami kapható, csupán 110g!! Szilikonozott poliészter anyaga a titka a rendkívül kedvező súlynak. Itt az alapanyag tulajdonságai miatt nincs szükség plusz felületi kezelésre. A cipzár fentről lefelé záródik, ami kicsit meglepő volt, mert a többi típusnál éppen fordítva van. Gumírozott része nagyon jól rásimul a bakancsra,  maga az anyag sem olyan merev mint a többi típus. Az ember észre sem veszi, hogy a lábán van. A kipárolgó képessége nem olyan mint egy membrános kamáslinak, de jobb mint egy sima kezelt poliészteré.

kamásli teszt Vaude Albona gaiter

Vaude Watzmann Gaiter

Az alap kamásli a Német Vaude cégtől, könnyű túrákhoz ajánlják és XS-es mérete tökéletes gyerkőcök számára is. A cipzárt oldalra varrták be. Kezelt belső felülete biztosítja a vízállóságot, kipárologtató képessége viszont nem a legjobb, ahogy ez a képen is látszik, egy másfél órás intenzív túra után.
súly: 240 g

kamásli teszt Vaude wattzman

Lafuma Guetre Standard Nylon

Drótos kamásli, a drót  hosszát az egyik oldalon lehet szabályozni. A cipő alatt átfutó drótot sokan biztosabbnak érzik mit a neoprén hevedert, ezt ezalatt a rövid teszt alatt sem alátámasztani, sem megcáfolni nem tudtuk.  A cipzár oldalra van bevarrva. Alapanyaga ripstop 420D nylon. A méretre itt különösen érdemes figyelni, “M”-es kamáslit egy 38-as bakanccsal épphogy tudtunk használni. A kezelt belső felületen a pára nem tud olyan hatékonyan átjutni , de nem is ázik be a kamásli!

kamásli teszt Lafuma guitre standard nylon

Lowe Alpine Front Zip Gaiter

Lélegzős túrakamásli! Árát tekintve felső kategóriába soroljuk, de a használat során nem is csalódtunk benne. Kiválóan illeszkedik a lábra, kényelmes viselet. A neoprénheveder hosszát fém csattal lehet szabályozni, és egy plusz bújtatót is felvarrtak annak érdekében, hogy ne lifegjen a fölösleges hevederrész. Triplepoint  XC membránjának köszönhetően tökéletesen vízálló és rendkívül jól engedi át a párát. A tökéletes záródás érdekében cipzárral, tépőzárral és patenttal is felszerelték ezt a kamáslit. A cipzárfedő is membrános.  Súlya: 250g

kamásli teszt Lowe alpine Front zip gaiter

Lowe Alpine Mountain Gaiter

Az igazi magashegyi kamásli!  Alapanyaga TRIPLEPOINT membrán (Lowe Alpine által fejlesztett poliuretán membrán) és 550 Cordura (erős kopásálló anyag). 50mm széles tépőzára biztosítja a tökéletes záródást, amit kesztyűben könnyebben lehet kezelni, mint egy cipzárat. Az alsó rész plusz erősítést kapott a hágóvas illetve hótalp okozta sérülések kivédése érdekében. A felső rész membrános, teljesen vízálló, ugyanakkor nagyon hatékonyan engedi át a párát.  Súlya: 310g

kamásli teszt Lowe alpine Mountain gaiter

The North Face Apex Alpine nadrág beépített kamáslival

kamásli teszt the north face apex alpine pant
The north face apex alpine pant beépített kamáslival

Ez egy kakukktojás a tesztben, de mivel már régóta bevált túratárs volt ez a nadrág, gondoltuk megérdemli a bemutatást. A The North Face nadrág alsó szárába beépített kamásli schoeller impregnált stretch anyag, elől akasztó-szemmel ellátva, és alul körbe gumírozva. Nem 100%-osan vízálló az anyaga, de cserébe olyan jól szellőzik, hogy kidolgozza magából a nedvességet. Havas körülmények közé oké, de eső ellen nem nyújt tartós védelmet. Súlya 690g (nadrággal együtt).

Néhány jótanács kamásli vásárlás előtt:

A lehető legfontosabbat már megtetted, elolvastad tesztünket 🙂
Ha elindulsz kamáslit venni, akkor vidd magaddal a túrabakancsodat amivel használni szeretnéd, és azzal együtt próbáld fel.
Ez is egy fontos kiegészítő aminek jól kell illeszkednie, nem lehet buggyos vagy éppen szűk.
Fontos még megemlítenem, hogy a méretezés itt sem szabványosított, tehát a különböző márkák méretei eltérhetnek!

A membrános kamáslik igaz drágábbak, de jóval nagyobb komfortot biztosítanak hosszútávon.

Ha már van kamáslid, használd méltó környezetben, gyere el egy kintjobb túrára!

 

Az észrevételeket commentben várjuk.

[polldaddy poll=5933962]
Ha tetszett a cikk, nyomkodd az alábbi gombokat plíz!

Szólj hozzá!