Közel egy éve indítottuk el a blogot a Petzl fejlámpa tesztünkkel, ami azóta is az egyik legkedveltebb posttunk! Természetesen tervezzük az újonnan megjelent lámpák tesztelését is mint például a PETZL NAO, de most egy igen hasznos kiegészítőt fogunk “szétboncolni”.

dobozban

A Petzl piacra dobta a CORE akkumulátort ami a következő típusokhoz használható:

Jómagam egy Tikka2 Xp-vel próbáltam ki. A lehető legjobbkor érkezett meg a Core, mert a lámpához kapott tartós elemek már kezdtek lemerülni és terveztem beszerezni tölthető akkumulátorokat. Ekkor tudatosul bennem hogy minimum 4db tölthető aksit kell beszereznem, igaz a fejlámpába 3db kell, de az akkumulátorok csak párosan tölthetőek. Mit csinálok az egy megmaradttal vagy vegyek inkább 6db és akkor 4+2 töltéssel van két szettem?? Ezen dilemmáztam, mikor isteni szikraként érkezett a Core akkumulátor.

A doboz tartalma: akkumulátor, leírás és egy USB kábel

doboz_tartalma

A Petzl Core egy Lithium Ion Polymer 900 mAh akkumulátor amit 300 alkalommal lehet tölteni. Ezzel a 300 töltéssel 900 darab tartós elemet tudunk helyettesíteni. Ha  4darab tartós elem (AAA) átlagárát 1300 forintnak vesszük, akkor 900 darab elem 292500.- forintba kerülne, ez nem kevés pénz és jelentős környezeti terhelés lenne.
Tölthető AAA akkumulátorok átlagára 1500.- ft/db 6db esetén töltővel kb 9000-10000.- Ft-ból kijön a szett.

A Core ára 8000.-Ft

core

Petzl Core adatai:

Beszerelés

4lépés
Az akkumulátor beszerelése négy roppant egyszerű mozzanatból áll.

  1. szétpattintani a lámpatestet  az elemtartónál  alul (óvatosan nehogy letörjön a két rögzítő pöcök).
  2. bepattintani az akkumulátort az elemek helyére alul és felül.
  3. az akkumulátort alul illesztjük vissza a fejpánton lévő hátsó elemhez .
  4. ahogy eddig az elemtartót zártuk vissza most már az akkumulátort pattintjuk a fejpánton lévő hátsó elemhez.

Töltés és programozás

töltés

Az akkumulátor töltése USB micro B kábellal történik. A töltő kábel nem túl hosszú, összesen 30cm az USB csatlakozókkal együtt.
A töltés történhet számítógépről, napelemről vagy speciális átalakítóval hálózatról. Töltés közben három led másodpercenként felvillan.
Piros: töltöttség 0%-33%
Narancs: töltöttség 33%-66%
Zöld: töltöttség 66%-100%

Minden akkumulátor veszít a kapacitásából, a Core 300 feltöltés után még 70%-os kapacitással működik!

A számítógépről történő töltés más funkciókat is rejt, amihez a OS szoftvert kell telepíteni gépünkre (Petzl weboldaláról letölthető ingyenesen). A program telepítése után ki kell választani milyen fejlámpával kívánjuk használni az akkumulátort. Második lépés el kell nevezzük akkumulátorunkat, gondolom ez a funkció akkor hasznos ha több Core akkumulátort is használunk. Harmadik lépésben tudjuk programozni tevékenységünknek megfelelően a fejlámpa fényerejét, erre eddig nem volt lehetőség ezeknél a modelleknél.

konfig0konfig

Kilenc különböző program közül lehet választani:

A kilenc programhoz más és más maximum és gazdaságos fényerőt rendeltek hozzá, így előre tudjuk tervezni az akkumulátorunk élettartamát is.

Használat közben
különbség

A fejlámpa súlypontja kissé megváltozott,  pedig az akkumulátorral 6grammal könnyebb az összsúlya a fejlámpának mintha tartós elemmel használnánk. Ez a változás persze minimális és nem zavaró. A  Tikka Xp2-ben a töltöttségjelzőt a fő led mellé tették, amit nem is értek, bekapcsolom a lámpát és utána belenézek, hogy lássam hogy milyen állapotban vannak az elemek. Ez számomra nem logikus. A Core felsőrészén helyezték el a töltöttségjelzőt amit nem csak töltésnél hanem használatnál is ad visszajelzést az akkumulátor állapotáról. Persze használat közben nem világítanak folyamatosan a töltöttség jelzők , ha szeretnénk akkumulátorunk állapotát leellenőrizni akkor vagy programot váltunk vagy elvégzünk egy gyors ki-be kapcsolást.
Az akkumulátor állapotát a következőképp sorolták be.
Zöld:100%-66%
Narancs:66%-33%
Piros33%-20%
Ha a piros led villog akkor az akkumulátor 0%-20% közt van ezt a lámpa villogása is jelzi, az akkumulátort fel kell tölteni!

Elvégeztem én is egy tesztet a lámpával:
Természetesen szabályzott módot használva.
Feltöltöttem az akkumulátort a gépen szerint 99%ra (ennél feljebb nem akart menni)
1 hétig a lakásban volt, nem nyúltam hozzá kb 20C fok hőmérsékleten.
Elhelyeztem az ablakba a dupla üveg közé ahol nagyjából 11C fok volt, bekapcsoltam a lámpát és ellenőriztem a töltöttség jelzőt a következő időközönként:

100%-osan teljesített a házi teszten 🙂

Mindenkinek tudom ajánlani ,hiszen nemcsak környezettudatos  és kényelmes megoldása az energiaforrásnak, hanem extra funkciókat is ad a lámpához!

Kommenteld posztunkat akár itt, Facebook, vagy G+ oldalunkon
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel benned, ne habozz feltenni nekünk!

Leave a Reply