A méltán népszerű Petzl fejlámpákat kipróbáltuk éles helyzetben. December kiváló időpont egy lámpateszthez,  összeszedtük a lámpákat és útnak indultunk a Budai-hegységbe, útközben a havas eső is elkezdett esni. A látási viszonyok nem voltak a legjobbak, aminek most örültünk, mert a lámpák így valódi tudásukról adhattak számot.

Tesztünk rendkívül egyszerű volt: kimértünk egy turistajelzéstől 20 méter távolságot. A kimért távolságból rávilágítottunk a jelzésre, és a megvilágított jelzést lefényképeztük azonos beállításokkal, így lehet a legjobban érzékelni a fényerők közti különbséget. Majd a lámpára irányítottuk a fényképezőt és  készítettünk a működő lámpákról is egy-egy képet.

Tesztben szereplő lámpák:
·    Peztl Tikkina 2  –  ára 5 100 Ft
·    Petzl Tikka 2  –  ára 8 300 Ft
·    Petzl Tikka Plusz 2  –  ára 11 400 Ft
·    Petzl Tikka Xp 2  –  ára 14 600 Ft
·    Petzl Myo Xp  –  ára 19 700 Ft
·    Petzl Myo Rxp  –  ára 23 900 Ft

Az összes tesztelt lámpára érvényes:

A képek mellett a lámpák legfőbb gyári adatait tesszük közzé, valamint saját tapasztalatainkat:

A turistajelzés világítás nélkül:

Petzl tikkina led fejlámpa

Tikkina2
23lm 23 m 190h 80g
Többféle színkombinációban kapható a lámpatest és a rögzítőpánt, így mindenki megtalálhatja a kedvérevalót. Kétféle, maximális és takarékos üzemmódban használható. A lámpában található két LED ugyan nem  nagy teljesítményű, de kiválóan alkalmas kiegészítő lámpának vagy olyankor, amikor csak közelre kell világítani, pl. ha éjszaka a sátorban keresel valamit.

petzl tikka 2


Tikka2

40lm 29m 120h 81g
A maximum és gazdaságos üzemmód mellett villogó funkciót is beprogramoztak a lámpába, ez kiváló jelzőfénynek. Három darab AAA / LR03 elemmel működik, az elemtartó a lámpatestben helyezkedik el.

Petzl tikka plus 2

 

Tikka Plus 2
50lm 35m 140h 83g
Az 1db nagy teljesítményű LED mellett egy kisebb teljesítményű piros LED is van a lámpatestben. A fehér LED két fényerőfokozaton, maximálisan vagy gazdaságosan használható. A folyamatos fény mellett villogó funkció is van a lámpában. A piros fény folyamatos vagy villogó módban használható – a piros LED hasznos éjszakai állatok megfigyelésekor. Három darab AAA / LR03 elemmel működik, aminek töltöttségéről egy visszajelző lámpa ad információt. Az elemtartó a lámpatestben helyezkedik el.

petzl tikka xp2 fejlámpaTikka Xp2
60lm 60m 160h 88g
Az 1db nagy teljesítményű LED mellett egy kisebb teljesítményű piros LED is van a lámpatestben. A lámpatestben elhelyezett prizmával a fehér LED fényét lehet módosítani, ha szórt vagy fókuszált fénycsóvát szeretnénk használni – erről bővebben majd a teszt második felében olvashatsz. Az elasztikus fejpánt állíthatóságát biztosító létracsat speciális formájának köszönhetően sípként is funkcionál. Három darab AAA / LR03 elemmel működik, aminek a töltöttségéről egy visszajelző lámpa ad információt. Az elemtartó a lámpatestben helyezkedik el.

Myo Xppetzl myo xp ledes fejlámpa
85lm 72m 180h 175g
A lámpa 3 különböző fényerőfokozattal használható: maximális, optimális vagy gazdaságos, illetve a három fényerő fokozat mellett még “BOOST” és villogó mód is található a lámpán. A BOOST módban a maximális fényerőt még 50%-kal lehet növelni – ezt a módot bármelyik fényerőnél lehet használni maximum 20 másodpercig,  ehhez a bekapcsoló gomb mellet található kis gombot kell csak megnyomni. A BOOST mód gyakori használatával az elemek teljesítménye rohamosan csökken. Beépített szórólencséjének köszönhetően  fókuszált vagy széles fénycsóvával lehet használni a lámpát. Felső fejpánt mellékelve (nincs felszerelve), szükség esetén a lámpa még stabilabb a fejen. Három darab AA / LR6 elemmel működik, aminek a töltöttségéről egy visszajelző LED ad információt, amely a nyomógombok mellett található: a teljesen feltöltött elemeknél zölden világít, az elemek 70%-os lemerültségnél narancsra, 90%-os lemerülésnél pedig pirosra vált a jelző LED. Az elemtartó a lámpatesttől különválasztották, így jobb a súlyelosztása a lámpának

petzl myo rxp ledes fejlámpaMyo Rxp

A legerősebb 1 LED-es fejlámpa a Petzltől. A lámpa gyári beállítása 3 fényerőfokozatot és egy S.O.S. ritmusban villogó fokozatot tartalmaz. A lámpa programozható, így a fényerőfokozatok hozzáigazíthatók a tervezett tevékenységhez és annak várható időtartamához. Programozásnál rendelkezésünkre áll 10 különböző fényerőfokozat, ezek közül választhatjuk ki a számunkra szüksége 3-at. Ennél a típusnál is rendelkezésünkre áll a BOOST funkció, a szórólencse, az elemtöltöttség jelző LED, és a külön elemtartó. Ez a típus is három darab AA / LR6 elemmel működik.

petzl ledes fejlámpák

Fényképes tesztünk második felében csak 3 típus szerepel: TikkaXp2, Myo Xp, Myo Rxp – itt a fókuszált és széles fénycsóvát hasonlítottuk össze. A széles fénycsóvához a lámpákba épített prizmát használtuk. Jól érzékelhető, hogy a fókuszált fénycsóva erősebb és koncentráltabb. A széles fénycsóvával nagyobb területet tudtunk bevilágítani, de a fényerő csökkent. Persze mindkét módnak megvan a maga haszna.

Összegzés: Mit mihez ajánlunk

A Tikkina, Tikka és Tikka Plus ledeket gyalogtúrához, kempingezéshez vagy barkács lámpának a legoptimálisabb használni. Az 5000 – 11000 Ft-os ársáv még nem fájdalmasan magas, és a remek kidolgozás és a takarékos működés igazolja is választásunkat.

Az igazán érezhető fényerő ugrást a Tikka XP használatakor tapasztaltunk. A 60 lumen már megnyugtató biztoságérzetet ad a legsötétebb éjszakában is, és a gyalogláson kívül már tempós futásnál is jó előre látható, mi vár ránk az ösvényen.

A Petzl Myo XP és RXP ragyogó fénybe borítja az éjszakát, hiszen itt már 85 és 145 lumen pislákol a homlokunkon. Nyugodtan downhillezhetünk Dobogókőről, vagy túravezetőként elnézhetünk a cserkészcsapat végéig is. Az RXP 23 000 forintos ára kicsit borzongató, de 1 lumen mégiscsak itt kerül a legkevesebbe!

A teszthez a lámpákat a Petzl magyarországi forgalmazója, a Granit Design Kft., valamint az overlandbudapest.hu biztosította.

[polldaddy poll=5933996]
Ha tetszett a cikk, nyomkodd az alábbi gombokat plíz!

Leave a Reply