Rudy Project AIRSTORM sisakteszt

Igen valóban régen jelentkeztünk. De ti, rendületlenül felkeresitek oldalunkat és várjátok az új teszteket.

MOST jött el az ideje, egy újabb termék komolyabb szemrevételezésének.

A kerékpáros bukósisak használatának fontosságáról szerintem nem kell hosszas eszmefuttatásba kezdenünk. Ha városi, MTB-os vagy országúti kerékpáros vagy számos indokot és példát tudunk felsorolni, hogy miért kell viselni bukósisakot. De ahhoz hogy megtaláljuk a megfelelőt, javaslom minél többet próbáljunk fel. Tessék venni a fáradságot és több bringás boltot végigjárni,  több márkát is kipróbálni. A próbálgatás és tanácsok meghallgatása közben mindenkiben kialakul hogy milyen sisakra van  szüksége.

Én is így tettem, végül a BIKE CAFEnél kötöttem ki. Választékuk meggyőző, de persze olyat sikerült kinéznem ami nem volt készleten. Kisebb és nagyobb méret után már azt is tudtam, hogy a középső méret lesz a megfelelő. Már csak egy kis türelemre volt szükség, hogy beszerezzék nekem a szükséges méret és szín kombinációs kobakot.

És akkor lássuk a beszerzett darabot:

Gyártó: Rudy Project
Típus: Airstorm
Méret: S-M 54-58cm
Szín:Lime fluo-White
Súly: 260gramm (gyári adat lentebb részletesen kitérünk rá)

RudY Project Airstorm

 

A doboz tartalma:

A sisak: Igen eléggé futurisztikus kinézete van és a szín kombináció sem a legvisszafogottabb. De a színek baleset megelőzés szempontjából ideálisak, jól látható messziről is. Viszont figyelmeztet is minket a gyártó, hogy ez a színkombináció sajnos nem a legtartósabb a fluo szín fakulása természetes és nem garanciális hiba. Nem vagyok egy grammhajhász de fél szemmel mindig ránéztem a súlyokra válogatás közben. Persze egy védőfelszerelést nem lehet a végletekig kikönnyíteni de ha lehet választani miért ne. Minden oldalon az S-M mérethez 260g van megadva, hát lássuk elő a konyhai mérleg.

IMG_5140LIgen valóban 260 gramm a súlya, de csak akkor ha nem tesszük bele a szivacsbetétet. A gyári dobozon már megemlítik hogy csak kiegészítők nélkül lesz 260g a súly (gondolom reklamáltak páran emiatt) Nézzük a bogárhálós betéttel mennyi lesz?

IMG_5141L

275g sem olyan vészesen sok. Ha lúd hát legyen kövér gondoltam nézzük ha még a sildet is felteszem akkor mit nyom?

IMG_5142L290g ez már kicsit több mint 10% plusz az eredeti súlyhoz képest.  A maga 290g  súlya viszont olyan ügyesen van elosztva fejünkön hogy szinte észrevétlenül viseljük.

Sild:A sild egy könnyű mozdulattal helyezhető fel vagy távolítható el a sisakról. Ízlés dolga ki használja ki nem. Az előző sisakomnál azért használtam mert csak így tudtam a fejlámpát rögzíteni a sisakra szerintem itt is hasonló kép fogok eljárni.

IMG_5123L

+ Szivacs, ha valaki nem a bogárhálós változatot szeretné használni amivel gyárilag értékesítik.
Magáról a bogárhálóról is megoszlanak a vélemények  kell vagy sem, az a jó hogy mi dönthetjük el melyikre van szükségünk. Számomra sarkalatos pontja volt a sisak kiválasztásában, hogy lehessen hozzá vásárolni külön szivacsbetétet, és az hogy a gyári csomagban van 1 plusz (a nem bogár hálós) az külön öröm.
Természetesen mindkét típus beszerezhető külön-külön is. Fenti képen jól látható, hogy a bogárháló a sisak majdnem kétharmad részét bevonja.  Természetesen a szivacsok moshatóak, könnyen kivehetőek és visszarakhatóak a tépőzáras rögzítésnek köszönhetően.

IMG_5124L IMG_5121L

Egy vaskos kis füzet, természetesen magyar nyelvű leírással, ábrákkal és biztonsági figyelmeztetésekkel .
Megtaláljuk a legfontosabb információkat a terméről mit hogyan lehet állítani , milyen minőségi tanusítványoknak felel meg a sisak ( a képre kattintva megnézheted nagy méretben is)

rp1

rp2

rp3

rp4

 

A különböző alkotóelemekhez tartozó technikai szabadalmak “márkajelzései”és egy kis matrica, baleset esetén értesítési infókkal.

IMG_5144L

A sisak belsejében még egy apró matricára érdemes figyelmi amin a gyártási dátum és a sorozat szám látható. Hogy ez miért fontos? A gyártási dátumot azért is érdemes fejben tartani mert a legtöbb sisak gyártástól számított 5-6 év múlva “elöregszik” és már nem látja el kellően feladatát. A polikarbonát és “hungarocell” anyag az UV sugárzás hatására veszít merevségéből így kevesebb védelmet biztosít. Még ha nincsen semmilyen külsérelmi nyom a sisakon akkor is cseréljük azért le 5-6 évente. Természetesen ha repedés vagy törés van az anyagban akkor az már nem tekinthető védőfelszerelésnek, azonnal cserélni kell.

IMG_5139L

 

A fokozott védelemről az alábbi két technológiai újítás gondoskodik:

In-Mold Technology: Ezt az innovatív technológiát arra használják, hogy nagyon magas nyomásnál fecskendezzen be “hungarocellt” az öntőformában, ami tartalmazza a polikarbonáthéjat, így préselik, olvasztják össze a két réteget. Ennek köszönhetően a sisak sokkal ellenállóbb, merevebb és könnyebb mint a hagyományos eljárással készült sisakok.

IPG-Impact Protection Grid:  Innovatív Rudy Project technológia, ami fokozottabb védelmet nyújt és demonstrálja az elkötelezettségüket a biztonságod iránt. Egy megerősített rácsszerkezetet közvetlenül a hungarocell formába öntenek, ami létrehoz egy biztonsági keretet, amivel megnövekszik a  becsapódási ellenállás.

A kényelemről pedig az alábbiak:

RSR 8+ Disc: Segítségével egy kézzel könnyedén állíthatjuk a sisakot a fejméretünkhöz.

IMG_5148L

Az átmérő állítása mellet fontos megemlíteni, hogy a méret állító gyűrű szögét is tudjuk állítani. Három különböző pozícióban lehet használni, így mindenféle fejformához ideális.

IMG_5135

ITW NEXUS csat: Az ITW több mint 25 éve csak csatok gyártásával foglalkozik, a legigényesebb sportmárkák és a hadsereg használja ezeket a csatokat. Egy kis szivacsos anyag a csat felett megvéd, hogy ne csípd be a bőröd amikor bekapcsolod azt. Két gumis rögzítő segítségével kiválóan elrejtheted a fölöslegesen hosszú hevedert.  IMG_5157L

A heveder hosszának állítására általában létra csatokat alkalmaznak, az Airstormban egy sokkal gyorsabb és kényelmesebb megoldást használnak.Maga a heveder nem túl vastag, de kényelmes és nem dörzsöl.

IMG_5151G

Air flow microchannel: A sisakon 21db szellőző nyílás található, elhelyezésüknek és formájuknak köszönhetően már kisebb sebességnél is jól érezhetően áramlik be a friss levegő.

IMG_5126L
RudY Project Airstorm

Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a sisakot!

+infó: A sisak egyedi Ironman 70.3 Budapest festéssel is megvásárolható  ezen a linken

Kommenteld posztunkat akár itt, Facebook, vagy G+ oldalunkon
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel benned, ne habozz feltenni nekünk!

Szólj hozzá!