Suunto Ambit HR az edzőpartner

A Suunto magyarországi forgalmazójától  tesztelésre kaptunk  egy Ambit HR csúcskategóriás sport komputert, szándékosan nem az óra szót használtam, mert az Ambit már nem sorolható az óra kategóriába. Korábban már írtam a Suunto T3D óráról amit a cég már nem gyárt, helyette a Quest képviseli a fittnes-sport kategóriát. A cég eddig több kategóriában készített
órákat, vitorlás, outdoor, fittnes, búvár és luxus. A luxus kategória tudásban nem, csak megjelenésében  exkluzív (Elementum sorozat)

Ambit_háttér_világítás

Az Ambitban  az outdoor és fittnes órák legjobb tulajdonságait ötvözték kiegészítve GPS funkcióval.

Mostani bejegyzésünk rengeteg képpel fűszerezett, de ez nem véletlen mert rengeteg funkciót szeretnénk megmutatni.
Elő lépésben a doboz tartalmát mutatjuk be:

Ambit  IMG_9486

Dual Comfort HR mellkaspánt

IMG_9494

Csatlakozó kábel

IMG_9495

Az Ambit méretét  hogy jól szemléltessük két másik Suunto óra mellé helyeztük, ezt  a módszert egy hasonló külföldi tesztblogon rendszeresen alkalmazzák 🙂 . Jól látszik hogy az Ambit mérete a Vectoréhoz hasonló, mindazok mellet hogy egy GPS vevő is helyet kapott benne.

vector_ambit_t3d_frontvector_ambit_t3d_side
Súlyok: Vector 54g   Ambit 78g T3D: 45g

A külsőségeket illetően az Ambitból létezik fekete és ezüst verzió. Talán az ezüst verzió praktikusabb választás, a feketének a számlapjánál található perem elég hamar elkezd kopni, talán ez az ezüstnél nem annyira szembetűnő. Ahogy az első képen is látszik az órát kétféle háttérrel lehet használni, és a kontrasztot is személyre tudjuk szabni. A kijelző mérete igen nagy, futás közben is kényelmesen leolvashatóak a mért adatok. A szíj jól szellőzik és megfelelően erős, húztam nyúztam de nyoma sem maradt. A kristályüveg kijelző tovább emeli az óra minőségét. A hátoldalon nem éppen megszokott felirat “MADE IN FINNLAND” !!

Az  első használat előtt fel kell tölteni az óra aksiját a dobozban található USB kábellel.
Az óra 1 töltéssel körülbelül 30 napig működik ha a GPSt nem használjuk. Az akkumulátor 50 óráig bírja ha percenkénti mintavétellel működik a GPS például túrázás közben. Ha a legsűrűbb mintavételt használjuk ami 1 másodpercenként történik akkor is 15 órán keresztül tudjuk használni az órát.

Az USB kábel mellet nagyon fontos az online kapcsolat is az óra első használatánál. A Movescount.com sokkal nagyobb szerepet kap mint korábban, már nem csak edzés napló,  az óra beállításait is csak a weblapon keresztül tudjuk elvégezni. Talán ez az egyetlen negatívum ami az óra használatával kapcsolatban felmerült bennem.

unit settings

Az alap mértékegység beállítások után a személyes adatokat kell megadni. Ez főleg akkor fontos ha az órának az edzés funkcióit is maximálisan szeretnénk kihasználni. Ezen beállítások alapján számolja az óra PTE = Peak Training Effect edzés hatékonyság és Recovery time azaz az ajánlott pihenő időt az edzés után.

personal settings

Az általános beállítások ha átverekedtük magunkat akkor jöhetnek az edzések. De itt tudjuk az óra kijelzőjének kontrasztját is módosítani, vagy a GPS koordináták különböző megjelenési formáját.

general_settings

És elértünk az edzések beállításához. Maximum 10 különböző edzéstípust tudunk beprogramozni az órába. Persze van lehetőség cserélni , de ehhez is online kapcsolat szükséges és egy olyan számítógép amire telepítve van a moveslink2 alkalmazás.

customization

A különböző edzéstípusokhoz ízlésünk szerint tudjuk beállítani az órának a kijelzőjét. Minden edzéshez 8 képernyőt tudunk hozzárendelni egy képernyőn 3 különböző adat vagy egy grafikus képet tudunk megjeleníteni.

activity_display

A különböző sorok beállítása is  egyszerű, és jól variálható, egy képernyőn akár több különböző kategóriába tartozó adatot is választhatunk.

display_choose

A következő képeken hasonlítom össze az Ambit és a T3D által mért adatok pontosságát és részletességét. Fontos ezek nem azonos edzések!!
Jól látható hogy az Ambit sokkal pontosabban rögzíti a szívfrekvenciánkat. A HR adatok mellet a grafikusan megjeleníthető még EPOC, Energy, VO2, Respiration, R-R adatok.

hr

A távolság és sebesség mérése is sokkal pontosabb és részletesebb. Én személy szerint megvagyok elégedve a T3d+ Foot pod által mért távolság és sebesség adatok pontosságával. De az Ambit új dimenziókat nyitott meg 🙂 a sebesség mellet szintemelkedést hőmérséklet változást, távolságot, és függőleges gyorsulást, és légnyomás változást is meg tudjuk nézni grafikusan. A hőmérsékletet nem tudja pontosan monitorozni a testhőnk miatt, de ha levesszük a karunkról az órát akkor 1-2 perc múlva már pontos adatokat olvashatunk le az óráról.

sebesség
GPS+gyorsulás mérő=Suunto FusedSpeed a Suunto által fejlesztett technológia,
A következő videó szemlélteti az órába épített gyorsulásmérő hogyan egészíti ki a GPS által fogadott jeleket, és törekszik a pontosabb távolság és sebesség mérésre.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qCpOK0L8o5E&w=560&h=315]

Az Ambitba épített barométer az edzés közbeni szintemelkedést, szintcsökkenést is rögzíti, ezen adatok főleg a terepfutóknak, túrázóknak, sítúrázóknak, hegymászóknak lehet hasznos. A lenti képen direkt egy olyan edzés szintrajzát választottam, ahol az útvonal egy oda vissza útvonalon történt. Jól láthatjuk az edzés felénél mintha tükröznénk a szintrajzot.  Természetesen a barometrikus magasságmérés mérés csak akkor pontos ha rendszeresen ellenőrizzük és referenciapontokon beállítjuk az aktuális magasságot.

magasság

Talán ennyit az edzésfunkciókról. A bejegyzés elején említettem hogy GPS funkciókkal is rendelkezik az óra, ez nem csak akkor jön jól amikor vissza akarjuk nézni merre jártunk. Előre be tudunk programozni akár  geo pontokat vagy teljes útvonalakat is.  Maximum 100 geo pontot vagy 50 útvonalat ( az útvonalak maximum 10000 pontosak lehetnek) tudunk feltölteni az órára.
POI pontokat kategorizálni is tudjuk pl: épület forrás kereszteződés vagy akár kemping. Ezeket a pontokat el is tudjuk nevezni de ezt már csak a movescount.com oldalon tudjuk megtenni.

IMGA0832

IMGA0831

A navigáció működését a következő saját videóval szemléltetem:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=kwcvaoepJlc&w=560&h=315]

Egy adott ponttól való távolság mellet az irányzékot is mutatja az óra. Az irány mértékét a távolság felett elhelyezett nyíl hossza mutatja.

A rengeteg funkció sok embert megriaszt,  “bonyolult a kezelése” sokszor elhangzik. Ezt maximálisan cáfolom, egyértelmű a kezelése, ami fontos olvasni kell a kijelzőt. A magyar nyelvű kézikönyv ami letölthető a suunto.com oldalról, nagy segítség és sokkal alaposabb mint a megszokott magyar használatik nagy többsége.

Köszönjük a lehetőséget a tesztre.

Kommenteld posztunkat akár itt, Facebook, vagy G+ oldalunkon
Ha cikkünk olvasása közben bármilyen kérdés merült fel benned, ne habozz feltenni nekünk!

Szólj hozzá!