Bejegyzésünk szereplője a Finn Suunto T3d futó óra.

Egy kiváló összeállítás futók  részére. Minden olyan információval ellát az óra amire csak szükséged lehet edzés közben.
A választásom azért esett erre a modellre, mert szerintem az ár/érték  aránya itt a legmegfelelőbb egy magamfajta lelkes amatőr részére.

A csomag tartalma!

Suunto T3d running pack

Kattints a gombra a folytatáshoz…..

Az első benyomásom.

Letisztult és szép külső, mindennapos viseletre is alkalmas !

De  hol fogom én látni azt a rengeteg infót amit az internetes leírásokban olvastam???

Bekapcsolás után.

Az óra használatbavételének első fázisa a személyes adatok megadása volt.

Gyorsan átlapoztam a leírást, szerencsére nem bonyolult magától érthető.
Örültem, hogy valóban minden olyan értéket látni fogok az órán amire kíváncsi vagyok.

Suunto T3d

(részlet a használati utasításból)

A háromsoros kijelző mellet, még két oldalsó sávos kijelző is rengeteg infóval látja el az embert, itt lehet a látni a pillanatnyi pulzust és az edzés hatékonyságot (TE training effect)
A Dot-matrix kijelő személyre szabható, annak megfelelően mire vagy kíváncsi igazán, a pulzusodra, az elégetett kalóriára vagy ez edzés hatékonyságát szeretnéd szemmel tartani esetleg a megtett távot.

Running pack-nél az eszközök össze vannak párosítva. Ha valaki külön külön vásárolod meg a kiegészítő podokat akkor azokat párosítani kell az órával, ami  gyerekjáték.

Edzés közben

Amit Training  módba kapcsolom az órát  automatikusan keresni kezdi a jeladó-öv által leadott jeleket. Amint megtalálta, a pulzusszám azonnal megjelenik a kijelzőn. Az edzés akkor kezdődik, amint elindítjuk az adatrögzítőt, és addig tart, amíg meg nem állítjuk.

Az első futásnál szokatlan volt a mellkaspánt, de pár használat után már észre sem vettem.
Azért, hogy mellkaspántot más rádiós eszközök ne zavarják meg, interferencia mentes ANT adatátvitellel működik.  Mindig valós adatokat rögzít. Ez a foot podra is érvényes.

Edzés végén

Az adatrögzítő leállítása után van lehetőség az edzés mentésére.

Az elmentett edzésnél visszanézhető adatok:

Ha köredzéseket végez az ember, akkor minden körre lebontva is megtekinthetjük ezeket az adatokat, így láthatjuk a  különböző körök közti különbségeket.

A legtöbb értéket más órákról is le tudjuk olvasni, amit kiemelnék az a Training Effectami ami a Suunto egyedi fejlesztése.

Miért lényeges a TE (Training Effect) érték?

Amennyiben az elvégzett edzések túl könnyűek, nem fejlődik az állóképesség. Ugyanígy, amennyiben az elvégzett edzések túl kemények, a túledzés vagy a nem megfelelő fejlődés veszélye fennállhat. A két véglet között meglehetősen nehéz egy elvégzett edzés hatékonyságát csak érzés alapján meghatározni.A TE számérték pont ezt a célt szolgálja, valós idejű és edzés utáni információkat nyújt az elvégzett edzésmunka valós hatékonyságáról.

15 edzés mentésére van memória kapacitás az órában.

A Movestick Mini segítségével az edzési adatok áttölthetők számítógépre és azok grafikusan megjeleníthetők. A Suunto által fejlesztett www.movescount.com oldalon nézhetjük vissza edzéseinket és ezeket meg is oszthatjuk közösségi portálokon.

movescount01

www.movescount.com

Egyéb észrevételem

Az órának nagy előnye a felhasználó által is cserélhető elem, és így sem veszít az óra a 30m vízállóságából.

Rendkívül praktikus az  alacsony elemtöltöttség jelző, így nem érheti az embert kellemetlen meglepetés, hogy edzés közben lemerül az elem és elvész minden tárolt adat.

Az óraszíj  is felhasználó által cserélhető. A hatalmas lyukaknak köszönhetően kiváló szellőző képessége van a szíjnak.

Gombzár funkció is említésre méltó, hisz kivel ne fordult volna elő, hogy  edzés közben elnyomjon valamit az óráján.

Az egyetlen negatív dolog amit meg tudnék említeni az az adatrögzítő indításánál és leállításánál a csipogó hang nekem nem elég hangos 🙂

Kinek ajánlom

Mindazon lelkes amatőröknek, félprofiknak akik szeretnének egy megbízható igényes kiegészítőt az edzésekhez.

Akik szeretik visszanézni a edzési adataikat, edzésnaplót vezetnek.
Ha tetszett a cikk, nyomkodd az alábbi gombokat plíz!

Leave a Reply