Az Asics magyarországi forgalmazójának biztatására és segítségével összesen hétféle Asics futócipő modellnek kezdtük meg az egy évig tartó nagytesztjét.
Mivel az első benyomás mindig alapvető fontosságú és emlékezetes, ezért a teszt megkezdésére még a régi futócipőinkben jöttünk, és csak a kamera előtt húztuk fel az első rövid kocogásra a vadiúj Asics futó és terepfutó csukákat.

A régi futócipők
Ezek még a régi cipők

1. felvonás: Az utcai futócipők tesztje

Az új asics-ek sorakoznak
Egy New Balance, egy Sauconi és egy Asics GT-2160-as alkották a régi vonalat, az újat pedig három pár idei gyártású Asics GT-2170-es és egy pár Asics Gel-Cumulus 13.
Nagyszerű alkalom adódott rögtön az összehasonlításra, mert Bogyi az Asics GT-2160-ast váltotta a GT-2170-re.

Az új és a régi asics gt-2 modellek
Kicsit több gél

Bogyi ragaszkodása az Asics GT-2-es szériához nem volt megalapozatlan: a párnázott kialakítás és a stabilitás régen sem csak katalógus szöveg volt –  erre az idei modell rátett még egy lapáttal, ugyanis kicsit megnövelték a gél mennyiségét, csökkentették a súlyt, és beépítették a külső talpon végigfutó “guidance line” fejlesztést, amely a sarokra érkezéstől az ellépésig történő mozdulatsort még gördülékenyebbé teszi.

A én új utcai futócipőm, az Asics Gel-Cumulus 13 egy már 6 éves New Balance-t váltott le. Miért is futok 6 éves cipőben? Ezt a cipőt kifejezetten hosszú versenyekre tartogattam, mert bő egy mérettel volt nagyobb a kelleténél amikor megvettem, és csak az utóbbi években “nőttem” bele a rendszeres futóedzések révén. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a nyugdíjas korú vetélytársat bármelyik kezdő kategóriás, ám új futócipő lenyomhatja a teszten, de az az igazság, hogy veterán  New Balance-omat még a az idei Balaton szupermaratonon (párosban) futva is kényelmesnek találtam, és a

Asics guidance line fejlesztés
Azonos modell színvariánsai a guidance line technológiával.

negyedik napi 36 km után is szeretettel és elégedetten gondoltam rá. A léc tehát magasan van, és ennek megfelelően az elvárásaim is komolyak. Meglepő módon az Asicsbe bújva egy új komfortszintet tapasztaltam meg, amely szerencsére nem egy nyeklő-nyakló, süppedős Wartburg kombi érzés, hanem egy feszes és minden irányban stabilitást adó csillapítás, ami a sebesség növelésével arányosan bontakozik ki. Az első benyomásom tehát kifejezetten pozitív. Hogy rendszeres használat mellett is meg tudja-e tartani feszességét, az egy év alatt biztosan kiderül.

Nóri váltása egy olcsóbb árfekvésű Sauconi futócipőről történt szintén az Asics GT-2017-re. Mivel az új cipő árban közel a duplája a Sauconi modellnek, nem okozott meglepetést a futás utáni első reakciója: “jé, dehát ez magától elrugaszkodik” és “észrevétlenül gördül a saroktól az orrészig”. Kíváncsian várjuk, hogy egy év múlva is megmarad-e ez az érzés, vagy nagyon hamar beleszokik a jóba.

Andinak a most tesztelt Asics GT-2170 az első igazi futócipője, eddig univerzális sportcipőkben járt a Margitszigetre. Őt is a futócipő gördülékenysége nyűgözte le azon kívül, hogy “vezeti a lábam, nem billen ki se jobbra, se balra”.

Asics gt-2160 és Asics gt-2170
Új Asics óraállása 0 km, a régié 600 km!

2. felvonás: A terepfutócipők

A második közben az Asics idei terepfutócipőit vetettük össze régi és jól bevált cipőinkkel: Xurocsax egy ős New Balance-ot váltott le egy idei Asics Gel Fuji Attack-ra, Bogyó a tavalyi Asics Gel-Trabuco 13-asát cserélte le a továbbfejlesztett Gel-Trabucco 14-re, én pedig kétéves és sokat használt Montrail Masochist-omból léptem át egy Asics Gel Fuji Racer-be.

A régi terepfutócipők
Az öreg harcosok

Maradjunk annál, ami már bevált jelmondattal választotta Bogyó ugyanazt a modellt, amelyet már egy éve használ, bár állítása szerint csak 90%-os volt az elégedettsége a tavalyi lábbelivel, ugyanis viszonylag hamar kikopott a belső sarokbélés. Ez a használat közbeni komfortot nem csökkentette, de mégiscsak negatívum ebben a kategóriában: egy ilyen árfekvésű és komoly fejlesztésekkel készített cipőtől sokkal többet várnánk. Egy éves tesztünk minden bizonnyal választ ad arra, hogy vajon az Asics tervezőinek is feltűnt-e ez a probléma, vagy idén is ugyanazt a bélést alkalmazták, mint a tavalyi modellnél.

De nézzük a szemmel látható változásokat az idei és a tavalyi Trabuco között: Elhagyták a cipő sarkánál és nyelvénél bevarrt hurkokat, amely a felhúzást illetve a cipő felakasztását segítette. Ezeket egyébként inkább stíluselemeknek lehetett tekinteni, amivel egy kicsit a hegymászó cipők hangulatát sugározták, de a gyakorlatban ritkán használt (használható) részek voltak. Az orrész gumizását megnövelték a felsőrész hálós textil részével: így kicsit vízállóbb és egyben jobban szellőző, gyorsabban száradó lett a cipő, de legalábbis jóval könnyebb. A gyakorlati tapasztalat majd igazolja vagy cáfolja a fejlesztést. Mint ahogy a másik lényegi átalakítást, a legfelső fűzőszemtől a sarokhoz hátrafutó heveder hasznosságát is, amivel a könnyített felsőrész megnyúlását tervezték megakadályozni. A talprésznél a megnövelt fogazás tűnik szembe elsőként – ez biztosan növeli a saras terepen való bevethetőséget. Bogyi első tapasztalati észrevétele a jobban felkapott első talprésznek köszönhető “könnyebb ellépés” volt.

A 2012-es Asics terepfutócipők
Az idei Asics terepfutócipők

A Xurocsax által választott Gel-Fuji Attack és az én Gel-Fuji Racer típusom azonos modellcsalád tréning (Attack), illetve verseny (Racer) változata. Az Attack robosztusabb felépítésű (308 gramm) és jobban is csillapított, aminek a cipő tartósságában és komfortjában kell majd megnyilvánulnia, szemben a Fuji Racer pillekönnyű (246 gramm), de ujjnyi vékony talpának spártai közvetlensége és leheletvékony felsőrészével szemben – itt a komfort a maximális sebesség elérésének lett alárendelve.

Asics Fuji attack és Fuji racer
Asics Fuji Racer és Fuji Attack

Ezek tehát a legelső benyomások és tapasztalatok. A tesztelés egy éven át zajlik majd, ugyanakkor terveink szerint az egy év múlva esedékes tapasztalatösszegző poszt előtt is foglalkozunk még az idei Asics utcai- és terepfutó cipőkkel.

Amit már most kijelenthetünk:

– egy friss ropogós futócipő mindíg jobban csillapít mint a már hónapok óta használatban lévő

– akár egy év elteltével is érdemi változtatásokkal állhatnak elő a gyártók azonos modellen belül

– még mindíg a drága cipők a jobbak (sajnos)

– egy új futócipő nagyon erős motiváló hatással bír, hogy még többet fussunk:)

 

Visszavárunk tehát, és nem csak egy év múlva!

Leave a Reply