Ritka alkalom adódott a Vaude sátrak kapcsán, ami igazi bizsergéssel kell, hogy eltöltsön minden vérbeli tesztelőt, és ez alól mi sem voltunk kivételek. Innentől egyes szám első személyben írom tovább a történteket, ugyanis a mostani teszt egyik résztvevője az 1997-ben vásárolt Mark III sátram, amihez számtalan élmény és tapasztalat köt amit nehéz lenne másképp megfogalmaznom.

Mark alumíniumvázas túrasátrak
Háttérben a 15 éves Vaude sátor

Tehát a teszt résztvevői:

Vaude Mark III 1997, ára akkoriban kb 70.000 Ft és

Vaude Mark 3P 2012, ára 700 EUR – 210.000 Ft

A teszt apropóját az adta, hogy a 15 éves sátoron jelentkezni kezdtek az elöregedés letagadhatatlan jelei, mint a varrások vízállóságát biztosító leragasztások hámlása, a belső sátrat tartó gumik elernyedése és egy tavaszi zivatarnál tapasztalt enyhe vízpermet: ez a 70km-es szélben a sátorponyvába becsapódó vízcseppek porlasztása után jutott a belső térbe, jelezve az impregnálás enyhe folytonossági hiányát. Ezért idejét láttam utánanézni mire is lehetne lecserélni az öreg paripát. Mivel volt már futó kalandom Lafuma, Rp, The North Face, és Hannah sátrakkal amik nem győztek meg, ismét a Vaude katalógust kezdtem bogarászni és egyeztetve a forgalmazóval egy Mark 3P és egy Chapell 3UL landolt hamarosan a postaládánkban. Ez utóbbi egy tartós teszt témája lesz, de most lássuk a Mark típusokat.

Választás

15 évvel ezelőtt:
1. döntő érv a Vaude Mark sátrak egyedi váz kialakítása volt, ami egyrészt lehetővé teszi hogy a nagy 3 személyes sátrat egyedül is fel tudjam állítani, és mellőzi az utálatos alagutas rúdtartós kialakítást, amiben igen idegesítően mind felállításnál mind bontásnál hajlamos megakadni a rudazat.

2. szempont az igen kimagasló 10.000mm vízállóság volt, ami mind a sátor alsó anyagát, mind a külsejét jellemzi.

Mit tud az új, és milyen a régi sátor

Súly

Kicsomagolva látszik miből is varázsolunk sátrat, és hogy mennyivel szebben csillog az új alumínium rudazat.
A régi cucc súlya 4200 gramm az új 3750 grammjával szemben. A különbség köszönhető a vékonyabb falú, de edzettebb alumínium rudazatnak – amiből ráadásul az új típus egyel többet is tartalmaz-, a 12 évnyi fejlesztésnek köszönhetően az időközben megjelent szilikon bevonatos impregnálásnak, és a szintén az elmúlt években elterjedt könnyebb ponyva anyagoknak.

Vaude Mark 3P
Vaude Mark III, régi

Az összecsomagolt méretet nézve megtévesztő a kép, az új Mark sátor látszik nagyobbnak, de ez szerencsére csak a bővebbre méretezett tasaknak köszönhető, ami kellemes újítás (biztos sokat törték a fejüket a fejlesztők:) mert így még a vizesen összehajtott sátrat is egy mozdulattal lehet belecsúsztatni, szemben a régivel, ami rendkívüli passzentossága miatt két embernek is kihívást jelentet az összecsomagoláskor. A régi sátor a maga korában kiemelkedően könnyűnek számított, az új verzió most inkább a középmezőnyhöz tartozik. Aki könnyebbre vágyik választhatja márkán belül a Mark II light modellt a maga 2950grammjával.

vaude túrasátrak
A két csomag

Összegezve a súly témakört:
Mark III (1997) 9/10 pont
Mark 3P (2012) 7/10 pont

Felhasznált anyagok

Itt igazán szédületes a fejlődés, pedig az öreg sátor alkatrészei is bizonyítottan időtállóak. A rudazatról a fentieken kívül még van mit írni: 12 éve a 6061 ötvözetet használták, a mostani a 7001-es mix, ami lehetővé teszi a változó falvastagságú csövek gyártását. A csövek középső részén súlyt lehet spórolni vékonyítással, míg a végek a csatlakozási pontoknál vaskosabbak. Ezen felül a cső átmérője is csökkent 12mm-ről 10-11mm-re, de megtartotta rugalmasságát és feszítő erejét. A leghidegebb éjszakázás a sátorral -21 fok volt, de ez sem ártott neki, még nem kellett bevetni a hozzá adott 2 tartalék rúd szakaszt.

vaude alumínium sátor rudazat
sátorrúd 15 évvel ezelőtt
és 2012-ben

A Mark III még gumis kötélzetet kapott a rudazat és a sátor összekapcsolásához, ami elképesztő módon még mindig sértetlen és megfelelően feszes is. 15 év után ez maga a csoda, tekintettel a rendkívüli UV kitettségre, és összehasonlítva mondjuk az igen szeretett, de 6 év alatt kimúlt TNF zsákom gumizásával. Az új sátor ennek ellenére ezt már gumizás nélküli kevlár kötélzettel oldja meg, amit a végein lehet egy csattal feszesre húzni. Nagyon erős szélben jelentkezhet enne az előnye.

vaude mark III gumis sátro feszítő
A 15 éves gumis feszítő
az új vaude mark 3 feszítő zsinórzata
A kevlár zsinórzat

A régi sátor szélállóságával soha nem volt problémám, az idei modell sok megoldásában mégis ezen a területen hoz erősítést. A már említett kevlár zsinórzaton felül a sátor sarkain egy-egy hevederrel erősen kifeszíthető a ponyva, a rudazatot a ponyvához rögzítő akasztók bilincs szerűen helyükön maradnak emellett a tető rész kapott egy plusz rudazatot is a gerincre merőlegesen. Ezek után gondolom a néhányszor átélt hófúvásos betemetést is jobban bírja majd a sátor és elég lesz csak egyszer kimenni az éjszaka közepén:) tehermentesítendő a benyomódó ponyvát.

Beázást soha nem tapasztaltam, de ez az a terület ahol a bevezetőben is említett öregedés leginkább tapasztalható. Egy időben az akkor még Lynx néven futó hazai RP cég gyártott Vaude hasonmás sátrakat, de azoknál már 5 év után lehámlott a vízállóságot biztosító PU kenés. A tescos szatyor aljú sátrak 3 év alatt széttöredezett anyaga is jó viszonyítási pont lehet a 15 éves teljesítményhez. Az új modell persze itt is jobbnak látszik a külső felületére felvitt szilikon alapú víz és UV védelemmel, valamint és a laminált alsó réteggel, de ítéletet csak újabb 15 év múlva lehet majd mondani ezekről az újításokról.

túrasátor
tökéletes feszítés

A folytatást szeptember 8-án olvashatod.

apró de gyönyörű részletek a vaude sátron
a tökéletes részletek

Leave a Reply