Edelrid via ferrata teszt

Edelrid Cabel ultralight 2.0 via ferrata felszerelés teszt

Először a 2010-es németországi Outdoor kiállításon találkoztunk az eszközzel, amikor az Edelrid cég hosszas szunyókálás után arculat és termékfrissítésre szánta el magát. A klettersteig vonalon 6 új biztosító szettet mutattak be, melyek közül az Ultralight 2.0  285 grammos súlyával tűnt ki. Ez akkor még csak egy számadat volt, de azóta felpörgött a ferrata életünk, és idén szeptemberben jött el a pillanat, amikor úgy éreztük megérdemlünk egy kis előrelépést – és ebben az edelrid.de is partner volt 🙂

Súly

Majdnem fele súlyú mint az általunk eddig használt Petzl Scorpio Vertigo szett, ami 510 gramm, és átfutva más nagy márkák, mint Salewa, Austrialpin, Petzl vagy Black Diamond klettersteig kínálatát, úgy tűnik jelenleg ez a világ legkönnyebb szettje. A spórolásnak természetesen nem látta kárát a biztonság, az eszköz teljesíti az EN 958 normát.

Karabíner a nagy  vason

De mitől ilyen könnyű? Integrálták a karabinereket és a kantárokat, így  megakadályozva a karabinerek elfordulását és fölöslegessé téve a nagy hurkokat és gumi rögzítőket, amiket a megbontható szettek alkalmaznak. A heveder alapanyaga 12mm dynema és elhagyták róla a rugalmas burkolatot is.  A karabinerek laposra kovácsoltak és egyszerű rugós bajonett rendszerrel nyithatók, illetve elhagyták a néhány más szetten megtalálható, pihenéshez kialakított extra szárat. A dinamikus zuhanásgátlást egy felszakadó heveder biztosítja, ami szintén súlycsökkenést eredményez a fémen átfutós megoldáshoz képest.

Értékelés: 10/10 pont

Komfort

Az első igazán függőleges akasztások után érezhető volt az elasztikus kantár hiánya,  emiatt a karabiner elérése több trükkös mozdulatot kívánt minden végtagunktól. Szerencsére ebbe is bele lehet jönni, és 100 méter mászás után már a dinamikus felrántás és a gravitációs holtponton elkapás tökéletesre csiszolt technikájában gyönyörködhetett  a külső szemlélő. A karabiner lapos kiképzése miatt hajlamosabbnak tűnt ráfeszülni a ferrata nagy rögzítő vasaira. Ez leginkább akkor zavaró és veszélyes, ha lendületből másznánk tovább, és visszaránt az elakadt eszköz. Klasszikusan visszatérő probléma a hevederek összefonódása az átakasztásoknál, ami itt is bosszantó rendszerességgel előfordult, és csak a szárak kipörgetésével szüntethető meg. Erre kínál már megoldást ez Edelrid és más gyártó is, de ez egy másik teszt tárgyát képezi majd.

Az felszakadó energia-elnyelő az edelriden

A pihenő hurok hiányát a beülő hevederre akasztott karabinerrel szükség esetén könnyedén pótolhatjuk.  Az utat végigmászva lefelé jövet, vagy könnyű szakaszokon gyalogolva a minimális súly miatt nem zavaró a combunkat verdeső heveder, és a sípcsontunk sincs veszélyben a véletlenül elejtett eszköztől. Ha vége a mókának egyszerűen zsebre is rakhatjuk az egész felszerelést, nem kell feltétlen zsákba elpakolnunk, ha vittünk egyáltalán.

Értékelés: 6/10 pont

Kinézet

Meghökkentő és inspiráló. A ferrátázás végső soron a gravitáció leküzdése, és ebben nagyszerű partner egy szuper könnyű eszköz, ami már megjelenésével is sarkall a kalandra. A varrások szépen eldolgozottak, fém részek kovácsolása hibátlan, és a színek is eltaláltak és szépen illeszkednek az Edelrid megújult arculatához.

Értékelés 9/10 pont

Via ferrata a hóban

Ár/érték viszony

90 EUR, azaz kb. 27000 Forint magasabb az átlagárnál néhány ezressel, de mivel maga a termék teljesen egyedi és a maga nemében közel tökéletes, nem tartom soknak érte. Persze egy kezdő klettersteiges nem ezt választja majd a boltban, de ez nem is baj, mert némi magabiztosság elkél a használatához, és előnyei is inkább a haladó felhasználók arcára csalnak mosolyt.

Értékelés 8/10

Tetszett

+ súly

+ minőségérzet

+ minimális méret

Nem tetszett

– komfort

Végső pontszám 8,25/10

Köszönet az elderid.de és az overlandbudapest.hu oldalaknak, hogy lehetővé tették e tesztet.

via ferrata tudnivaló

Leave a Reply