A legtöbb ember mit sem törődik azzal, hogy milyen zoknit húz reggel még félálomban.

Első ránézésre egy sportzokni és egy “sportzokni” közt csak az óriási árdifferenciát vesszük észre.
Ennél természetesen lényegesen nagyobb különbségről van szó, és ha végigolvasod tesztünket, máris megérted az árak közti különbséget

Mostani bejegyzésünkben a sportzoknikat boncolgatjuk és a leggyakoribb kérdésekre próbálunk válaszolni, néhány saját kedvenc ajánlásával:

sport és túrazokni

Kattints a gombra a folytatáshoz

A jó túrazokni legfőbb ismérvei

A legfontosabb az anyagösszetétel. Az összetevők határozzák meg ugyanis, hogy milyen körülmények között tudjuk használni a zoknit. Más anyagkeverékek kellenek nyáron és más kell télen, de vannak olyan anyagok, amelyek minden túrazokni anyagösszetételében szerepelnek. A legtöbb túrabakancsra azt szokták mondani, hogy 4 évszakos: ez azt jeleni, hogy az év bármelyik szakában lehet használni. Persze vannak olyan szélsőséges körülmények, amikor már ezek a típusok nem elegendőek, de erről majd egy következő posztban beszélünk.

Ha a bakancs 4 évszakos, akkor csak a zokni az amivel variálni lehet a belső hőmérsékletet.

Nyáron: A legfontosabb hogy ne fülledjen bele az ember lába a bakancsba, aminek alapfeltétele a jó bakancs mellett a jó zokni használata. Ha rosszul választjuk meg a zoknit, akkor hiába lélegzős a bakancs, hiszen a bőrünkkel közvetlenül a zokni érintkezik! Ha a zokni nem engedi át a testgőzt, hanem magába szívja és magában tartja sokáig, az olyan mintha belülről ázott volna be a bakancs. A jó páraáteresztő képesség érdekében használják a gyártók nyári zoknikba a COOLMAX® nevezetű speciális poliészter anyagot. Ezt keverik még természetes pamuttal a kényelem érdekében, illetve elasztánnal, hogy ne gyűrődjön és hogy ne mozduljon el a lábon használat közben.

Személyes kedvencem ebben a kategóriában:
Bridgedale Active Ligh Hiker túrazokni
bridgedale túrazokniAnyagösszetétel:

58% Coolmax®/polyester
26%  Pamut
15% Nylon/polyamide
1% Lycra®/elastane

bridgedale zokni jellemzők Erről a kis skáláról könnyen kapunk információkat:
melegség (felső)
vastagság (alsó)
Ára:4500.-

Több mit három éve használok ilyen típust meglehetősen intenzíven, és nem csak túrákon. Nem göbösödött  ki, nem nyúlt ki és nem is ment össze. Mosás után nagyon gyorsan szárad. A képen látható bordázott kialakításnak köszönhetően mindig megfelelően illeszkedik a lábamra.

Télen: Tévhit hogy csak a hőtartóképességet kell figyelni: a kipárologtató képesség télen is nagyon fontos, hiszen ha a nedvesség befagy, az nem csak magashegyen lehet veszélyes. A jó hőtartó és kipárologtató képesség érdekében használnak a téli zoknikhoz gyapjút. A gyapjútól nagyon sokan tartunk – különböző feldolgozási eljárásokkal el tudják érni, hogy ne szúrjon, irritáljon a gyapjúszál.Bridgedale magashegyi túrazokni

Anyagösszetétel:

47% New Wool (gyapjú)
34% Nylon/polyamide
18% Endurofil™/polypropylene
1% Lycra®/elastane

bridgedale zokni jellemzők

Erről a kis skáláról könnyen kapunk információkat:
melegség (felső)
vastagság (alsó)
Ára: 5995.-

Igazán kellemes meleg téli zokni. Wool fusion technológiával készült. Kellemesen párnázott. A lábam még eddig nem  fázott benne aktív túrázás vagy sétálás közben. A gyapjú hajlamos  zsugorodásra ha nem megfelelően mossák, erre természetesen fontos figyelni. Göbösödést itt sem tapasztaltam.


Sízokni vagy túrazokni?


A különbséget  itt elsősorban már nem az anyagokban kell keresni. A legfőbb  eltérés maga a zokni kialakításában rejlik: máshol vannak megerősítve a sízoknik, és máshol a túrazoknik. A sízokninak nem kell feltétlenül mindenhol vastagnak lennie, sőt a profi sízoknik egészen vékonyak. A profik azért hordanak vékony zoknit, hogy minél direktebb legyen a síbakancs irányítása, persze a sípcsont résznél ahol a legnagyobb terhelés éri a lábat, ott ezek a zoknik is dupla vastagságúak. A túrazokninál a talp alsó része vastagított a kényelem miatt, a felső része vékonyabb, vagy más szövési technikát alkalmaznak a jobb szellőzés érdekében.

Kompressziós zokni.

Egyre több futót, triatlonistát lehet látni verseny közben, akik úgynevezett kompressziós zoknit hordanak. De mi is az a kompressziós zokni és milyen előnyei vannak? Ez a termékcsoport  a modern sporttudomány legújabb fegyvere. Működési elve a következő: nyomást gyakorolnak a test puha szöveteire és az erekre, ezáltal jobban összeszorítva az ereket, és nem engedi azokat túlzottan kitágulni – így gyorsabban jut az oxigénben szegény vér vissza a szívhez. Az orvoslásban már régóta használják a kompressziós harisnyákat, főleg olyan pácienseknél, akiknek krónikusan duzzadtak a lábaik (például akik álló munkát végeznek).
Hilly kompressziós futózokniEzeknek a termékeknek méretezésük mellett az erekre ható nyomásban is van különbség, sőt vannak gyártók akik arra is különös figyelmet fordítanak, hogy a lábszár átmérőjét is figyelembe vegyék.
Az árak igen széles skálán mozognak: 5000 Ft-tól akár 18000 Ft-ig lehet találni kompressziós zoknit.

Leave a Reply